promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A semmiért pusztítottak ki 180 éves bükköket hazai nemzeti parkban?
Borítókép:  A kipusztított erdő közelében hazánk egyik legszebb kilátása található a Bükkben (visiteger.com)
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ritka madár és növényfajok éltek abban az idős, védett területen álló bükkösben, amelyben egyhektáros erdőirtást végeztek itthon. Alighanem igen kicsi nyereségért történt az erdő pusztítása.

Magyarország egyik legszebb, ha nem a legszebb kilátását adja élményként a Tar-kőr, ahonnan a Bükk déli részét csodálhatjuk a fennsík pereméről.

Most azonban nem a szépségéért lett téma ez a terület, amelyet nemzeti parkban található, védett környezetben. 

Éppen ezért tár fel súlyos problémát egy új cikk, amelynek a területet érintő erdőirtás a témája, és nem is illegális az elkövetés módja. 180 éves bükkösben végzett ugyanis egyhektáros fakitermelést az Egererdő Zrt. állami erdőgazdaság a turizmus.com cikke szerint. Hazánk egyik legidősebb, természetvédelmi szempontból különösen értékes erdejében olyan ritka madárfajok fordultak elő, mint a fehérhátú fakopáncs vagy a kékgalamb, tovább tizenhárom védett vagy fokozottan védett növényfaj. 

A 180 évnél idősebb erdők az országos erdőterületnek kevesebb mint fél ezrelékét alkotják.

Mindennek fényében meglepően kevés nyereség állhat a túloldalon, hiszen a kitermelt 600 köbméter faanyag nagy része csak olcsó tűzifának vagy rostfának alkalmas az összeállítás szerint. 

„Az idős erdők felbecsülhetetlen értéket képviselnek, amelyek újbóli kialakulásához több emberöltőnyi idő szükséges – idézi a portál Gálhidy Lászlót, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetőjét. – (...) Az erdőgazdaságok számára előírt, túlzott mértékű fakitermelési elvárások sajnos évről évre pótolhatatlan veszteségeket okoznak a természeti értékekben, amelynek mindannyian kárát látjuk. Egyes erdőtípusok – például az alföldi tölgyesek – idős állományainak a puszta léte is veszélyben van.

A magyar társadalomnak nemcsak a faanyagra van szüksége, hanem – megfelelő nagyságú területen – a sértetlenül megőrzött természet egy-egy darabjára is.” .

A WWF Magyarország javaslata szerint többek között a börzsönyi Csarna-völgy háborítatlanságát is biztosítani kell. (Ez az a csodálatos, csaknem érintetlen vidék, amelyen meg akarták hosszabbítani a kisvasút nyomvonalát.) A szervezet szerint a 150 évesnél idősebb erdőkben a fák kivágására csak természetvédelmi kezelés keretében szabadna lehetőséget adni. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás