Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Szabadon engedték szibériai száműzetésükből a pelikánokat – videó

Szabadon engedték szibériai száműzetésükből a pelikánokat – videó

Színes

Szabadon engedték szibériai száműzetésükből a pelikánokat – videó

Színes

Promotions 18:09

A helyiek mentettek meg fiatal pelikánokat a fagyhaláltól Szibériában, a telet így állatkórházban töltötték, most folytathatják útjukat. De hogyan kerültek egyáltalán oda? 

Természetesen nem a poltika száműzte Szibériába azokat a fiatal pelikánokat, akik a hosszú-hosszú északi tél után most engedtek szabadon. Összesen tízen töltötték ott az arrafelé kegyetlen évszakot, mivel őszi vándorlásuk nem a tervek szerint alakult: közbeszólt a szél.

És nem dél, hanem észak felé sodorrta őket késő ősszel. 

Az időjárási viszonyoktól, a zord környezettől legyengültek, befagyott tavakon próbáltak halászni, de a helyiek megmentették őket, így áttelelhettek egy állatkórházban. 

A Siberian Times alapján a National Geographic azt írja: az Altáj-hegység közelében történt a különös eset. A téli hónapokban majdnem három tonna halat megettek, de a gondozásukat úgy oldották meg, hogy

ne szokjanak hozzá az emberek közelségéhez,

így később se legyenek konfiktusaik a halászokkal. Mindig ugyanaz az ember ment etetni-takarítani, így a többiektől tartottak a pelikánok, vagyis bátran vissza lehetett őket engedni a vadonba:

Valamennyien gyűrűt kaptak a lábukra az Altáji Pelikán Természetvédelmi Területen, egyet viszont még ápolni kell a -20 fokban összeszedett fagysérülések miatt. Irántól Dél-Kínáig bárhonnan érkezhettek Szibériába, most komoly feladatuk, hogy visszataláljanak a helyes útra, és megtalálják a jó szelet. Igaz, már nem is biztos, hogy dél felé akarnak menni. 

Borítókép: A pelikánok nagy bajba kerültek a szél miatt Szibériában (AFP)