promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ legnagyobb emberi alkotása mentheti meg Afrikát
Borítókép:  National Geographic
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A globális felmelegedés pusztító hatását enyhítheti, előteremtheti a békét, és megmentheti többszáz milllió ember élőhelyét a Nagy Zöld Fal, amelyet Afrika nyugati szélétől a keleti partig építenek, vagyis az Atlanti-óceántól az Indiai-óceánig.  

[[adv]]

Ma már 20 afrikai ország vesz részt a faültetésben, hogy létrejöjjön a Nagy Zöld Fal, ami enyhítené a globális felmelegedés okozta csapásokat, és megmentheti 232 millió ember élőhelyét.

Az MNN cikkét felfedező Sokszínű Vidék alapján az 1970-es és 1980-as években kezdtek több tízmillió fát ültetni, főleg lakott városokban és farmokon. Burkina Faso, Csád, Dzsibuti, Eritrea, Etiópia, Mali, Mauritánia, Niger, Nigéria, Szenegál és Szudán vett részt először az akcióban. 

A kritikus terület, ahol a zöld fal megépülhet, a Száhel övezet (vagy éhségöv), amely a világ legnagyobb sivatagjának, a Szaharának a déli részén található.

Füves szavanna borította, az aszály mindent megváltoztatott.

A Szahara évről évre hatalmas területet hódít el a Száhel-övezet lakóitól, akik kénytelenek folyamatosan délebbre költözni, menekülve a sivatagi forróság és szárazság elől. A hatalmas kopár térség átszeli az egész afrikai kontinenst. A portál cikke szerint 1968 és 1974 között elmaradtak az esők, tartós szárazság sújtotta az övezetet,

250 ezer ember halt éhen, és milliók kényszerültek elhagyni lakóhelyüket.  

A csapadék mennyisége mára jobbára csak a köles termesztéséhez elég. Az év csapadékos napjainak a száma fokozatosan csökken. Az elmúlt években súlyos aszályok sújtották a térséget és gyakoribbá váltak a por- és homokviharok. Ha sikerül viszont befejezni a szárasságtűrő fákból kialakított zöld falat,

7700 km-es hosszával és átlag 15 km-es szélességével a világ legnagyobb ember alkotta „építménye” lesz.

Nyugatról keletre Dakartól (Szenegál fővárosa) Dzsibutiig (Dzsibuti fővárosa) terülne el. A békét is elősegíteni, hiszen háború sújtotta területeket szel át. Többek között akácot telepítenek, de zöldséget és gyümölcsfákat is ültetnek. A fák árnyékot adnak, csökkentik talajnedvesség kipárolgását, lassítják a csapadék lefolyását, így a kutak újra megtelhetnek vízzel.

Szenegálban 2010-re 525 kilométer hosszú faültetvényt hoztak létre, 11 millió fát ültettek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás