promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Világnapjuk alkalmából Isten éltesse a süniket!
Borítókép:  Sokszínű Vidék
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nincs másra szüksége, mint nyugalomra és egy kényelmes kuckóra, ahol majd felnevelheti kicsinyeit. Majdnem olyan, mint mi. 

Lehet a süniket nem szeretni? Hiszen már a neve is becenév, senki sem hívja őket sünnek, és végképp nem sündisznónak. Becézünk vele embereket, Süni lett az évtizedek óta folyamatosan műsoron lévő Padlás egyik főszereplője, sőt legutóbb született gyermekünkre a születésekor mi is ráaaggattuk ezt a nevet. És persze gyerekkönyvekben is könnyű neki jó szerepet találni, ilyen Sün Soma a Bogyó és Babócában. 

Ahol például mi lakunk, a Petzvál József utcában, ott sok a süni, nyári időszakban ezért kötelező a család hölgytagjait süninéző sétára vinni, este 9 óra után. Errefelé akkor jönnek elő. Amikor elcsendesedik minden. Az egyik nyáron azt láttuk, hogy egy autó lassít majd megáll előttünk az utcában, látszólag indokolatlanul, aztán kiszállt a sofőr és tapsolgatni kedzett. Mégpedig egy süninek, este tíz óra tájban, hogy ugyan bandukoljon már arrébb az út közepéről. 

A sünik világnapját néhány honlap megünnepli, ilyen az Impress Magazin, amelynek írása szerint február 2-a eredetileg a mormoták ünnepe az Egyesült Államokban, ahol egy tavaszváró időjárásjósló hagyományhoz kapcsolódik..

Amit a süniket illeti, a portál szerint nappal azért lehet ritkán találkozni velük, mert ilyenkor elbújnak egy bokor alá, vagy egy odúba, és éjjel indulnak el zsákmányszerző körútra. Éjjelente 2-4 kilométert gyalogolnak táplálékkeresés közben. Ha megjelenik a kertben, készíthetünk számára kis faládikóból házikót, vagy akár egy állateledel boltban is beszerezhetünk számára egy odút. Ha megfelelően gondoskodunk róla, és a süni jól érzi magát nálunk, akkor ragaszkodni fog otthonához. Nincs is másra szüksége, mint nyugalomra és egy kényelmes kuckóra, ahol majd felnevelheti kicsinyeit. Ha sünit találunk kertünkben, biztosítsunk a számára egy nyugodt búvóhelyet és ne zargassuk. 

Fő táplálékai a rágcsálók, a kártevők és a bogarak, ugyanakkor kedveli a lehullott gyümölcsöket, és bogyókat, ezért azokat a kerteket, ahol sok a gyümölcsfa, előnyben részesítik. Viszont a magazin ajánlása alapján soha ne itassuk tejjel, vagy más itallal, csak tiszta, ne túl hideg vizet tegyünk nekik egy tálkába.

Most még várhatunk néhány hónapot arra, hogy újra lássuk őket, hiszen a tél közeledtével odút keresnek maguknak, vagy beássák magukat a földbe, és az időjárástól függően általában októbertől áprilisig téli álmot alszanak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás