promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Riasztó mértékben pusztulnak a szántóföldi madarak
Borítókép:  magyarvadasz.hu
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az unióban harminchat év alatt kevesebb, mint felére csökkent az állomány. A folyamat tisztán jelzi, hogy a föld a korábbi évtizedekhez képest kevésbé egészséges.

Kevesebb mint a felére csökkent a szántóföldi madarak száma Európában – írja távirati iroda az Európai Madárszámlálási Tanács (EBCC) statisztikáira hivatkozva. A jelenség fő oka a területek intenzív mezőgazdasági felhasználása, a madárfajok csökkenő egyedszáma ugyanis azt jelzi, hogy a mezők és a szántóföldek sivárrá váltak.

Az Európai Unió országaiban 1980 és 2016 között az összes szántóföldi madárfaj – mint például a mezei pacsirta, a bíbic, a mezei veréb és a seregély – állományának mintegy 56 százaléka tűnt el. A Német Természetvédelmi Szövetség (Nabu) szerint Németországban 1980 óta a szántóföldi madárfajok egyedszáma több mint 40 százalékkal fogyatkozott meg, Ausztriában a BirdLife madárvédelmi szervezet pedig szintén mintegy 40 százalékos csökkenésről számolt be az 1998-as évhez képest.

A mezei pacsirta is megérzi a föld minőségének romlását (Forrás: bacsmegye.hu)


A Nabu felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a számok azért is riasztóak, mert a madarak jelenléte megmutatja, mennyire egészséges egy-egy terület. Az állomány nagyságának visszaesése pedig azt jelzi, hogy sivárrá váltak a mezők és szántóföldek, ahol sok madár nem talál többé költő- és élőhelyet, illetve táplálékot. A német környezetvédelmi hivatal (UBA) tájékoztatása szerint a szántóföldi madárfajok csökkenő egyedszámának fő oka a területek intenzív mezőgazdasági felhasználása.

A később csatlakozott uniós tagállamokban a szántóföldi madarak állománya még inkább visszaesett. A jelenség fő okaként a Nabu az EU mezőgazdasági támogatásait tekinti, mivel ezek környezetszennyező mezőgazdaságot támogatnak. Az EU agrárminiszterei január végén Brüsszelben tárgyalásokat fognak folytatni a 2021-2028 közötti közös agrárpolitika környezetvédelmi intézkedéseiről.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás