promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az amerikai elnök álnéven levelezett egy filippínó kisfiúval
Borítókép:  Fotó: CNN
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Kedves, karácsonyra egy kis melegséget hozó sztori látott napvilágot az idősebbik George W. Bushról a CNN-en. Az Egyesült Államok 41. elnöke 1989 és 1993 között ült a Fehér Ház Ovális Irodájában, és néhány héttel ezelőtt, november 30-án halt meg. Az amerikai tévécsatorna online kiadása arról írt, hogy a volt politikus álnéven támogatott egy filippinó kisfiút éveken át, s több levélváltásukból is közölt részleteket. Bár a Bush-család nem kommentálta a hírt, szóvivőjük megerősítette a támogatás és a levelek valódiságát. Az alapítvány munkatársai valószínűleg hálájuk jeléül, s az elhunyt előtti tisztelgésként szivárogtatták ki a leveleket.

A Timothy névre hallgató, szegény sorsú srác hét éves volt, amikor Bush elkezdte pénzelni a tanulmányait, természetesen a napi megélhetéséhez szükséges összeget is küldte rendszeresen.
bush timothy2

Bush egy 2001-es karácsonyi koncerten szerzett tudomást a Compassion International (CI) nonprofit alapítvány létezéséről, amikor a színpadon a zenészek röviden említést tettek a szervezet munkájáról. A CI akkori elnöke úgy emlékszik, a közönség soraiból Bush is jelentkezett, hogy kérjen egy szórólapot, mely az alapítvány tevékenységét mutatta be. Megtettszett neki a dolog, s rögvest úgy döntött, hogy a távolból segít felnevelni Timothyt.

Első levelét 2002 januárjában írta neki a volt elnök:
Kedves Timothy,
szeretnék a levelezőpartnered lenni. Egy 77 éves, idős ember vagyok, de nagyon szeretem a gyerekeket. Bár még nem találkoztunk, már most nagyon odavagyok érted. Texasban élek, időről időre fogok majd írni neked. Sok szerencsét,
G. Walker
Az álnévre természetesen azért volt szükség, mert Bush nem akarta azt, hogy csakhamar címlapsztori kerekedjen nagylelkűségéből, csupán segítő kezet akart nyújtani a kisfiúnak és a szüleinek. Az alapítvány elnöke elárulta, hogy Bush akkori biztonsági főnöke is áldását adta az akcióra, de csak abban az esetben, ha teljes titokban marad az adományozó kiléte. Ezzel egyébként főképp Timothyt szerették volna védeni. (Friss hír, hogy az afgán kisfiúnak, aki Lionel Messi nevével ellátott műanyag zacskót húzott magára, s úgy pózolt egy fotón, majd Messi ezen felbuzdulva egy ízben az ő kezét fogva lépett pályára, menekülnie kellett a tálibok elől, mert elterjedt, hogy a Barca sztárja pénzt adott neki, s szüleitől el akarták venni az összeget).

Bush biztonsági főnökének nem volt egyszerű dolga, mert a cenzúrára is oda kellett figyelnie, nehogy a volt elnök valami olyan részletet írjon a kisfiúnak, ami veszélyt jelenthet Bush életére.
Az ő levelei voltak a legédesebb, legbensőségesebb levelek, melyeket valaha adományozóktól olvastam, mégsem adhattuk ki, hogy ki írta őket
– mondta az alapítványt akkor vezető Wes Stafford.
Ez itt a kutyánk, Sadie. Nagyon sok ismert emberrel találkozott már. Kedves kutya, Angliában született. Egerekre és mókusokra vadászik, és olyan gyorsan szalad, mint a szélvész
– írta egyik levelében Bush, mellyel rögvest meg is szegte a személyére vonatkozó biztonsági előírásokat, ami komoly problémát jelentett főtestőre számára.
bush timothy kutya

Busht egyszerűen hidegen hagyták ezek a kérdések, egyszer még arról is mesélt, hogy meghívást kapott a Fehér Házba.
Timothy! Hallottál valaha a Fehér Házról? Ez az a hely, ahol az Egyesült Államok elnöke lakik. Képzeld, most karácsonyra meghívtak engem oda. Itt van egy kis kiadvány, amit egyszer ott kaptam.
Bár tilos volt ajándékokat küldenie, az elnököt ez sem érdekelte. Miután a srác elmesélte neki, mennyire szeret rajzolni, és rajzokat is küldött neki, Bush füzeteket, színes ceruzát és ecsetet küldött postafordultával.
bush timothy rajz
Kedves Mr. és Mrs. Walker!
Hogy vannak? Remélem jól. Szeretném megköszönni, hogy nem felejtettek el, önök olyan kedvesek, és jók hozzám. Isten kedvel engem, megadja nekem az akaratot, hogy oda mehessek, ahová akarok. Köszönöm a könyvet is, nagyon tetszik!
– áll Timothy egyik levelében.

Timothynak 17 éves korában, az alapítvány egyik tagja személyesen mondta el, hogy ki volt az igazi Mr. Walker. Megdöbbent, alig tudta felfogni, s azt mondta utóbb, az a pillanat teljesen megváltoztatta az életét. Felnőttként már nem támogatja az alapítvány, de jó sora van.
Nem tudjuk pontosan, hol van, és mit csinál, annyi információnk van róla, hogy sikeres irányt vett az élete
– mondta az alapítvány elnöke a CNN-nek.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás