Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Öreg, még nászruhát viselő sarki búvár landolt egy család udvarán

Öreg, még nászruhát viselő sarki búvár landolt egy család udvarán

Színes

Öreg, még nászruhát viselő sarki búvár landolt egy család udvarán

Színes

Promotions 19:21
A késő esti órákban a kertes ház lakói az udvar felől szokatlan lármázásra lettek figyelmesek – írja a Hortobágyi Nemzeti Park honlapja. Amikor kimentek megnézni a zaj forrását, egy nagyobb testű, „érdekes” kinézetű vízimadarat találtak, ami nagy valószínűséggel a kerti kiskapu mellett landolt. A madár kissé kábultan bolyongott az udvarban, ezért a meglepett háziak befogták, és dobozba helyezték.
Másnap reggel egy segítőkész helyi lakos közreműködésével a jövevény a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság egyik munkatársához került, aki beszállította a cégénydányádi Tájegységközpontba. A Természetvédelmi Őrszolgálat ornitológusa megvizsgálta a madarat, kiderült, hogy egy öreg, részben még nászruhát viselő, sarki búvár (Gavia arctica), mely a Felső-Tisza-vidékén ritkán megfigyelhető faj.
A befogott búvár jó kondícióban volt, a szerencsétlen leszállás ellenére nem sérült meg. Rövid lábadozás után egyedi azonosító gyűrűt kapott, majd Szatmárcseke közelében a Tiszánál a természetvédelmi szakemberek szabadon engedték. A madár gyorsan a folyó sodorvonalába úszott, tollászkodott és nevéhez illően többször lebukott a víz alá.

A sarki búvár védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft. Hazánkban nem fészkel, ősszel és tavasszal főként nagyobb vizeinken jelennek meg vonuló, telelő egyedei. Észak-Amerika és Eurázsia északi tájain, lassú vízfolyások, tavak, tengeröblök fészkelője.

(Promotions)

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria