promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Új-Zéland is engedett: füvezhetnek a betegek a kórházban
Borítókép:  Fotó: businessinsider.com
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Hosszú évek csatározásai után az új-zélandi parlament elfogadta a törvényt, mely engedélyezi a marihuána orvosi célú alkalmazását, írta a Guardian online kiadása. Sok ezer új-zélandi beteg kampányolt régóta ezért a lehetőségért, mert úgy látják, súlyos betegségük közepette a fű képes igazán enyhíteni a fájdalmaikat. A képviselők arra is igent nyomtak, hogy a halálos beteg marihuánás cigit szívhassanak jogi következmények nélkül.
A halálos beteg emberek nem szabad, hogy letaróztatástól, börtöntől tartsanak, ha enyhíteni akarják a kínjaikat. A jog megkönyörül rajtuk, egyben gondoskodik róla, hogy ne kelljen ettől félniük
– fejtette ki David Clarke egészségügy miniszter. A jogszabály elfogadásához szükség volt a Zöldpárt és a kormánypártok egységére, míg a 2017-es parlamenti választáson legnagyobb mennyiségű szavazatot kapó, de ellenzékbe szoruló Nemzeti Párt legfeljebb a korlátozott orvosi célú fogyasztást támogatta.




Októberben arról írtunk, hogy Kanada, első nagyobb országként hagyta jóvá a kannabis birtoklását és fogyasztását bizonyos mennyiségben. A kanadaiak körében hamar kitört a pánik, ugyanis a vásárlói roham következtében rögvest el is fogyott a teljes árukészlet a kijelölt boltokban.

Új-Zélandon ilyen nem lesz, viszont több cég is jól jár természetesen az új szabályozással. A kritériumoknak megfelelő cégek fogják majd előállítani az orvosi célú marihuánát, amit nem csak Új-Zélandon, külföldön is lehetőségük lesz terjeszteni. Remélhetőleg nem csak ők, hanem az őslakos maorik is nyerni fognak a fűbiznisszel, a növényt ugyanis az ő területeiken (is) termesztik, idén nyáron egy maori cég kapott engedélyt kannabisz termelésre. (Mellékszál, de a marihuánafogyasztáson ért új-zélandiak között háromszor akkora az őslakosok száma, mint a később betelepülteké.)

Kicsit hasonló a helyzet, mint Afganisztánban a mákkal: ott is a nehezebb sorsú vidékeken sorakoznak az ópium alapanyagául szolgáló máktáblák, melyek termésének értékesítése az ottani lakosság legfőbb bevételi forrása.

Az, hogy mekkora mennyiséget fogyaszthat majd egy nap a marihuánából egy beteg, népszavazáson dől majd el, melyet két éven belül fognak megtartani.

A #makeitlegal kampány egyik legfőbb vezetője, Sandra Murray azt mondta, az új-zélandiak bátrak, s bebizonyították, hogy nem ragadtak a múltban.

A kanadaiakhoz hasonóan az új-zélandiak is komoly marihuána fogyasztók, a rendőrök sok esetben szemet hunytak eddig is az orvosi célú fogyasztás felett.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás