promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Dőlt a pénz Neil Armstrong személyes tárgyainak árverésén
Borítókép:  Forrás: newsz.in
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Pénteken kezdetét vette Neil Armstrong személyes tárgyainak kiárusítása. Armstrong 1969. július 20-án első emberként lépett a Holdra az Apollo-11 fedélzetéről. Arsmtrong 2012-ben hunyt el, fiai rengeteg tárgyat adományoztak az örökségéből az amerikai Nemzeti Repülési és Űrmúzeumnak, a Smithonian Intézetnek, illetve az Armstrong Repülési és Űrmúzeumnak. Viszont ezeken kívül is számtalan olyan becses tárgyi emlék maradt még, melyre az Armstrong család nem tartott igényt, a pénzes űrőrültek viszont két kézzel kapkodnak utánuk.

A dallasi Heritage Auctions árverésén több mint 2000 emléktárgyat bocsátottak árverésre csütörtöktől péntekig. Összesen húsz asztronauta személyes holmiját lehetett megvásárolni, de ahogy Mike Sadler, a ház egyik dolgozója mondta, Neil Armstrong a „szent grál”. A teremben mindössze huszan kaptak helyet, a többség telefonon és online vett részt az árverésben.

Apám mindent megtartott, semmit sem dobott el

- mondta fia Rick az AFP-nek a kiárusítás előtt.

Az egyik legértékesebb darab az Apollo-11 „rendszámtáblája” lett, melyet egy emlékplaketten rögzítettek annak idején. A kikiáltási ár sokszorosáért kelt el, összesen 468 500 dollárt fizettek érte. Szintén szédületes summát ért a Wright-fivérek által a 20. század elején összerakott Wright Flyer repülőgép egyik darabja. Íme: 




Emellett egy amerikai zászló, melyet a Houston Chronicles lap nem nevesít, de ha a CNN nem téved, akkor Armstrongékkal utazott az Apollo-11 fedélzetén.




Illetve egy emlékérem, melyet az Apollo-1 tesztelése közben tűz áldozatává vált három amerikai űrhajós tiszteletére nyomtak. Mindegyik darab ott volt Armstrongnál a Holdra szálláskor.




A Gemini programban viselt repülőruhájáért 109 ezer dollárt szurkoltak le.




A győztes tételt ígérő Julie Ahlers egy, a Holdra szállás másnapján megjelent Newsweek példányt is megvásárolt – 11 800 dollárt szánt rá. Az Apollo-11-en utazó Buzz Aldrin, Armstrong és Michael Collins „biztosítási borítékja”, melyen mindegyikük aláírása szerepelt, 18 750 dollárért kelt el. Armstrong édesanyjának készített ceruzarajzáért 15 ezer dollárt fizettek ki. Ez itt az ifjú Armstrong húsvéti nyúlnak írt üzenete: 




A győztes ajánlatot adók a szemtanúk elmondása szerint csaknem őrjöngve fogadták a sikert: volt, aki szimplán csak ujjongott, más tapsvihar közepette borult párja nyakába és heves csókolózásba kezdett.

A pénteki zárásig az aukciós ház közlése szerint 4,5 millió dollár jött össze, s a szombat még hátra volt. A vége 7,5 millió dollárnyi bevétel, ami mintegy 2,1 milliárd forint. 

Mark és Rick Armstrong, Neil Armstrong két gyermeke jövőre, a Holdra szállás ötvenedik évfordulóján két további aukciót terveznek, egyet májusban és egyet novemberben. Nem árulták el, pontosan mire akarják fordítani a befolyó összeget, csak annyit mondtak: büszkévé szeretnénk tenni anyát és apát!

Annyi bizonyos, hogy jótékony célt fog szolgálni a pénz, emellett környezetvédelmi célzattal akarják majd felhasználni.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás