promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Füves cigit tessék! Mától szabadon lehet szívni Kanadában
Borítókép:  Forrás: vocm.com
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Uruguay után a földön másodikként Kanada is engedélyezte az élvezeti célú marihuána birtoklását és használatát. Orvosi célra már 2001 óta lehetett használni a növényt. Kilenc amerikai államban ugyan szintén lehet kapni füvet, de USA-szerte még nem. Uruguay-ban 2013 óta legális venni, birtokolni. Dél-Afrikában, Hollandiában kijelölt helyeken szabad fogyasztani, de árulni, állami boltban venni, birtokolni nem. Afrikában csak Lesothóban és Zimbabwéban lehet megvásárolni, de csakis orvosi célra.

Kanadában 1923 óta volt betiltva a marihuána, mint élvezeti termék.

Az első vásárló magyar idő szerint 4.30-kor Ian Power volt az új-fundlandi St. John településen. Ő állt a kígyózó sor élén.

A most életbe lépett törvény szerint kannabisz olajat, magokat, lehet vásárolni, illetve 30 grammig birtokolni is közterületen. Viszont tilos ennél nagyobb mennyiséget az embernek magánál tartani, és négynél több kannabisz tövet ültetni háztartásonként. Tovább értékesíteni sem lehet, ezért akár 14 éves börtönbüntetés is kiszabható.

Az árusítás kisboltokban lehetséges, ami természetesen állami privilégium. A legalizálásnak alapvetően két célja volt. A Liberális Párt, és a párt által delegált miniszterelnök, Justin Trudeau politikai tőkét szeretne kovácsolni a lehetőségből. Másrészt az eladások után megközelítően 400 millió dollár adóbevételben reménykednek. Az illegális árusítást is szeretné visszaszorítani az új törvény.

Beszívott sofőrök, ritkás bolthálózat

Természetesen, mint minden földindulásszerű változás esetében, most is kételyek sokasága merült fel. Az elemzők először is úgy vélik, a fogyasztók meg fogják rohamozni a boltokat, s a készlet nem fogja tudni teljesíteni a hatalmas piaci igényt. A hatóságok attól tartanak, hogy nagyon sokan beszívva fognak autóba ülni, ami rontja az ítélőképeségüket, s ez megnövelheti a balesetek számát. Tudni kell, hogy Kanada eddig az egyik legnagyobb illegális kannabisz fogyasztó volt a földön.

Ugyancsak furcsa lesz megszokni, hogy nem minden kanadai államban lesz megfelelő számú árusító hely. Ontarióban, ahová például Toronto is tartozik, egyelőre csak egyet terveznek nyitni, míg Brit-Kolumbiában például egyet sem. 

Szintén fogas kérdés, mi lesz azzal a csaknem félmillió emberrel, aki ellen eljárás folyik marihuána fogyasztás vagy birtoklás miatt. Az ő ügyeikben minden bizonnyal gyorsított eljárásban hoznak majd ítéletet. Hiába az országos méretű tájékoztató kampány a lehetőségekről, a kötöttségekről, a szabályozásról, sokan fognak majd utazni marihuána fogyasztás után, s az Egyesült Államok például nem fogja beengedni a határon a beszívott kanadaiakat.

Hétfőn a Kanadai Orvosi Egyesült újságjában megjelent vezércikk nagyon erősen kritizálta a jogi liberalizációt.
Ez egy szabadjára engedett nemzeti kísérlet, melyben a profithajhász kannabisz termelők és az adóban reménykedő állam nyílt támadást indított a kanadaiak egészsége ellen
– hangzik a radikális ítélet.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás