promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Már Magyarországon is tesztelhetjük a ScreenX élményt
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Eddig három fajta moziélményben lehetett részünk. A legtöbbek által kedvelt a nagyvászon és a 2D, ahol nincsen semmi flancolás, csak a filmes élmény. Én is többségében még mindig erre szavazok. A másik a 3D, amit még mindig lenne hova fejleszteni, de ez valahogy megállt anno a fejlődésben. Oké, ennek a kiegészítése az IMAX, de ezt ne vegyük külön kategóriába.

Ott van még harmadiknak a 4DX, ami már valóban egy afféle parasztvakítás, ahol a filmes élményt úgy teszik teljesebbé, hogy robbanásnál remeg alattunk a szék, vagy érezzük az égett gumiszagot egy autósüldözésnél, illetve ha füst van a filmben, akkor egy gép nálunk is rásegít, hogy az arcunkban is az legyen. Ez ugyebár csak akciófilmekre van kalibrálva, romantikus drámát nem fognak benne adni.

Most viszont a három élmény mellé jön egy negyedik, amit ScreenX névre kereszteltek. Nos, az X fejlesztésénél azokat a kérdéseket tették fel, hogy miért van a mozivászon mindig csak középen, és hogy a moziélményt hogyan lehetne közelebb hozni a nézőkhöz? A második, már sablonnak számító elmélkedés volt a 3D úttörője is, de az még nem zavart senkit, hogy a vászon miért van csak középen. Eddig! Az új őrületet 2012-ben Dél-Koreában fejlesztették ki, és olyan, mintha 3 giga nagy tévéd lenne.

Az új technológia alapja a ScreenX szoftver, ami az egymással összekötött, 5 vetítőgép által sugárzott képet egyetlen teljes, 270 fokos filmélménnyé alakítja. A szoftver az emberi szem látását utánozva állítja össze a film panoráma nézetét a kiválasztott jeleneteknél.

Fontos elem a speciális anyagú vetítő vászon, ami az intenzív fényvisszaverésben és a fokozott színélményben játszik szerepet. Kiemelt a hangzás is: az új hangfalak nagyobb teljesítményűek, a technológia sajátossága pedig, hogy a hangszórók a látótéren kívülre kerültek.

Tesztelni a budapesti Cinema City Arénában lehet, ahova egyszerre 223 ember tud beülni a terembe. A kialakítás miatt természetesen elől letenni a fenekünket hatalmas nagy hülyeség. A jegyárat 2360 forintban állapították meg.

Mától meg lehet nézni Az Apáca című horrort, illetve a Meg – Az őscápa is megtekinthető ScreenX élményben. Novemberben a Bohém rapszódia, míg decemberben az Aquaman című aloktás debütál ebben formátumban.

(Torony)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás