promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar okosszemüvegért járt az Év Innovátora díj
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az Európai Üzleti Csúcstalálkozón díjazták az üzleti, politikai, vállalkozói és innovációs élet kiemelkedő eredményeit. Itt hozta el Imre Krisztián az első díjat, mint az Év Innovátora.

„Az EVA (Extended Visual Assistant) egy mobiltelefonhoz csatlakoztatható okos szemüveg, amely mesterséges intelligencia segítségével dolgozza fel a környezet információit, majd ezekről élőszóban tájékoztatja viselőjét” –mesélte az EVA-ról Krisztián.

Az új eszköz szoftveres és hardveres fejlesztése párhuzamosan halad, amihez nagyban hozzájárul, hogy együttműködnek a Bay Zoltán Kutatóintézet VUK projektjével (Látássérült embereket támogató keretrendszer), amely magyar, angol és német nyelven működő beltéri navigációt és közlekedést segítő térinformációs rendszert dolgoz ki.

A fejlesztés még 2015-ben kezdődött és egy cikkből indult, ami a mesterséges látás és a mesterséges intelligencia összefonódásáról szólt. Krisztián tudta, hogy az általa kigondolt szemüveg technológiája már rendelkezésre áll, így összehívta a barátait, és már el is indulhatott a tervezés.

A feltalálót az is segítette, hogy anno volt egy nagyon komoly szaruhártya gyulladása. Ezzel legalább négy hónapig szenvedett, és ezeket a tapasztalatokat is felhasználta a prototípus elkészítéséhez. Persze az igazi tesztelők a vakok és gyengén látók voltak, akik rengeteg ötlettel segítették a projektet.

A szemüveg természetesen a mai kornak megfelelően hozzá tud csatlakozni az okostelefonhoz. A GPS gyakorlatilag nem is számít extrának, tehát az EVA nem csak arról szól, hogy segíti a navigációt. A szemüveg felismerni a környezetünkben lévő tárgyakat, felolvassa a szöveget, amit a lencse elé tartunk, de még az üzenetek megírásában is segíti a felhasználóját.

A két beépített kamera 3 dimenzióban érzékeli a teret és a veszélyekre is figyelmezteti a viselőt. A szemüveget hamarosan nagyobb mennyiségben is elkezdik majd gyártani, hogy elkezdődhessen a felhasználók tesztidőszaka. (Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás