Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Laza 100 milliós bírságot kapott az Apple a GVH-tól

Laza 100 milliós bírságot kapott az Apple a GVH-tól

Színes

Laza 100 milliós bírságot kapott az Apple a GVH-tól

Színes

Promotions 05:34
Az Apple nem tájékoztatta a fogyasztókat a WiFi-asszisztens szolgáltatás lényeges jellemzőiről. Az alapbeállításként bevezetett WiFi-asszisztens automatikusan aktivizálódott az iOS operációs rendszer letöltésével vagy frissítésével. Az alkalmazás gyenge WiFinél is magától biztosította a csatlakozást mobilnetes hálózatra, holott korábban csak akkor váltott át a készülék, ha egyáltalán nem érzékelt jelet. A versenyhivatal hangsúlyozta: a felhasználók tájékoztatás nélkül nem tudhatták, hogy a wifi-asszisztens miatt nőhet az adatforgalmuk és emiatt többletköltségük keletkezhet.

A GVH a 2015 szeptemberétől az iOS 9 operációs rendszerekben üzembe helyezésnél és szoftverfrissítésnél megjelenő, valamint más, WiFi-asszisztenssel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatásokat vizsgálta. A bírság összegét az eset körülményei - különösen a jogsérelem súlya és időtartama, a jogsértéssel elért előny, a cég piaci helyzete, magatartásának felróhatósága, az eljárást segítő együttműködő magatartása, a jogsértő magatartás ismételt tanúsítására és gyakoriságára - alapján határozták meg.

Az Apple-nek a készülékek üzembe helyezésekor és az iOS-frissítések során, illetve egyéb online ismertetésekben is tájékoztatnia kell a felhasználókat a WiFi-asszisztens működéséről, még akkor is, ha a kutya se olvassa el. (MTI)