promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A leggazdagabb amerikai város, amiről még sosem hallottál
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hogy mégis ki a fene tud és akar fizetni átlagosan több mint kilencmillió dollárt egy házért? A talány megfejtéséhez elég, ha megnézzük, merre is van pontosan az Egyesült Államok legdrágább kisvárosa: San Franciscótól délre, Menlo Park, Palo Alto és Mountain View közvetlen közelében – igen, éppen a Szilícium-völgy szívében. Az itt tevékenykedő, pár év alatt elképesztő üzleti sikert elért cégeknek köszönheti a kisváros, hogy sorozatban másodszor lett első a Forbes azon listáján, ahol Amerika legdrágább irányítószámait (városrészeit) rangsorolják.

atherton house

Atherton valóban tökéletes választásnak tűnik egy sikeres startuppernek. A már említett Menlo Park és Palo Alto tízpercnyi autóútra van, a két kisvárosban pedig olyan cégek központja van, mint a Facebook, a Tesla Motors, vagy a HP, de a Googleplex és az Apple-székház is kőhajításnyira van innen. Híres lakói között olyanok szerepelnek, mint a Google-vezér Eric Schmidt, a Microsoft-társalapító Paul Allen, a Facebook-második ember Sheryl Sandberg, üdítő kivételként pedig a közelmúltban bekövetkezett haláláig itt élt a színésznő Shirley Temple is.

Az elmúlt egy évben összesen 24 ingatlan cserélt itt gazdát: a legolcsóbb egy szűk 130 négyzetméteres darab volt, amiért másfél millió dollárt kértek, a legdrágább pedig egy 1200 négyzetméteres, 22 millió dolláros kastély. A fizetőképes keresletet jellemzi, hogy amíg az ötmillió dolláros házak vételárának 40 százalékát fizették ki egyben, addig a tízmilliósaknál már 80% volt ez az arány. A mindössze 13 négyzetkilométer területű kisváros hétezer körüli lakossága nem szűkölködik anyagiakban: a háztartások évi átlagos bevétele meghaladja a 250 ezer dollárt, ami a legmagasabb az egész Egyesült Államokban.

A legtöbb méregdrága ingatlan mindemellett továbbra is New Yorkban található, ahogyan a Forbes listájából is egyértelműen látszik. Az árkülönbség azonban még így is elképesztő a Szilícium-völgy Rózsadombja és New York elitnegyedei között. Hiába, jó dolog befutott startuppernek lenni, még akkor is, ha történetesen sok ilyen van a környékünkön.

atherton table
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás