promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Mutatjuk a négy legbüdösebb növényt, amitől még a kertészek is óva intenek mindenkit

Mutatjuk a négy legbüdösebb növényt, amitől még a kertészek is óva intenek mindenkit

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc

Büdös, mint a dög, de a gyűjtők megőrülnek érte​.

A liliomról általában egy hosszúszárú, a szélben kecsesen ringatózó, különösen szép virág jut eszünkbe. Valójában azonban éppen a liliomok közül kerül ki a világ legborzasztóbb szagú növénye, aminek a közelébe menni sem érdemes a virágzás idején.

A dögszagú bűzösliliom vagy titánbuzogány nevű élőlény mindennek tetejében undorító rovarokat is vonz magához, amelyek kéjesen beporozzák. A latin neve Amorphophallus titanum, ami a görög amorphosz (formátlan), phallosz (pénisz) és titan (óriás) szavakból származik.

Ha biztosra szeretnénk menni abban, hogy a hétvégére meghívott vendégek nem jönnek többé, akkor mindenképpen érdemes egy cserép hullavirágot elhelyezni a lakás valamely frekventált szegletében. Ez a virág egy kaktuszféle, amely szintén elhullott állat tetemének szagát árasztja magából. Kisebb mérete sem akadályozza meg abban, hogy garantáltan hányingert keltsen mindenkiben, aki a közelébe merészkedik. 

A hullavirág Dél-Afrikától Tanzániáig honos pozsgás növény. Megjelenése filmbe illő, meghökkentő látványt. Első ránézésre olyan, mintha a Stranger Things nevű sorozat demogorgonját erről a virágról mintázták volna. Húsos, felálló, négyélű szára halványzöld, fogazott szélű. Óriásinak mondható, 35 cm széles, krémszínű, sárga virágai bíborvörös keresztcsíkosak.

Szintén találó nevet kapott a bűzfa, ami a világ legnagyobb egyvirágú növénye. Hasonlóan a titánbuzogányhoz, erős, rothadó hús szagot áraszt, hogy dögevő rovarokat csalogasson magához a beporzáshoz. A Maláj-félszigeten és a Szunda-szigeteken honos. Több forrás szerint ritka és veszélyeztetett faj, ennek oka, hogy a helyiek gyűjtik. Vélhetően azért, mert a bennszülöttek gyógynövénynek tartják. Az éretlen bimbók különleges csemegének számítanak, noha tudományosan nem bizonyított, hogy bármilyen élettani hatása lenne.

Ahogy a liliomokról, úgy az orchideákról sem gondolják sokan, hogy alattomos bűzforrások lehetnek. A fokföldi sáfrányliliom azonban, ami egy orchideaféle, előszeretettel teszi tönkre az ember napját, ugyanis elképesztően büdös virágokat hoz. Ráadásul csúnya is. Kellemetlenkedő anyósoknak kitűnő ajándék, de a legelszántabb orchidea gyűjtők így is tartanak belőle egy cseréppel, mert azért valljuk be, ha büdös is, különleges.