promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nálunk élő külföldiek mondták el, hogy látják a magyar vezetési szokásokat - irány mindenkinek az autósiskola?
Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ítéletek széles skálán mozogtak.

Egy dolgot biztosan kijelenthetünk: mindenkinek megvan a véleménye a vezetési szokásokról. Amikor pedig az utakra merészkedünk, ezeket a véleményeket gyakran kifejezésre is juttatjuk – legyen az ökölrázás, dudálás vagy éppen szitkozódás formájában. De nem csak mi vagyunk véleménnyel egymásról: a Magyarországon közlekedő külföldiek is megfogalmazták, milyennek látják a magyar sofőröket.

A megkérdezett külföldiek szerint a világ számos nemzeténél jobban vezetünk. Kelet-európai viszonylatban kifejezetten jók vagyunk, és India vagy Mexikó kaotikus közlekedéséhez képest a magyar utak szinte szanatóriumi nyugalmat árasztanak.

Azért vannak olyan szokásaink, amelyekkel megnehezítjük mások életét. Többen úgy vélik, hogy gyakran túlságosan is rajta felejtjük a lábunkat a gázpedálon. Az ausztrál Chris például időnként kifejezetten ijesztőnek találja, milyen gyorsan hajtunk. Felvetődik a kérdés: vajon túl alacsonyak a büntetések, vagy egyszerűen nem érdekel minket a következmény? Sok magyar sofőr alkalmazások segítségével tudja, hol várható sebességmérés, így bátran hajt, mert tudja, hogy kicsi az esélye a büntetésnek.

Nem mindig érdekelnek minket eléggé a szabályok, főleg ha sietős dolgunk van. Az általános frusztrációk levezetésének egyik módja lett nálunk a gyorshajtás. Katharina, aki németországi viszonyokhoz szokott, azt mondja, hogy még Budapesten is meglepően gyorsan vezetünk, annak ellenére, hogy Németországban az autópályákon nincs sebességkorlátozás, csak ajánlott sebesség.

Az amerikai Dave szerint sok magyar sofőr csak a saját érdekeit nézi vezetés közben. Az amerikai utakhoz képest magas a leállósávban előző türelmetlen sofőrök száma. Parkolásnál sem mindig figyelünk arra, hogy a járdán elhaladók számára is maradjon hely, vagy hogy a többi autós parkolási nehézségeit enyhítsük.

A magyarok előszeretettel vásárolnak nagy autókat, akár indokolatlanul is. Egyesek szerint ez az elnyomott ego kivetülése. Az ilyen autókkal gyakran párosul egy-egy menősködő manőver, amely gyakran veszélyezteti a többi közlekedőt.

A statisztikák szerint a nők körültekintőbben vezetnek, kevesebb balesetet okoznak, mint a férfiak. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy jobbak a volán mögött, hanem inkább azt, hogy több dologra figyelnek egyszerre, és ezért óvatosabban vezetnek.

Kovács Gábor közlekedési szakértő szerint sokan hiszik magukat kifogástalan sofőrnek, de valójában kevesen nyújtanak igazán megbízható és felelősségteljes teljesítményt. Dicséret illeti a magyar sofőröket, hogy a mentő- vagy tűzoltóautóknak mindig igyekeznek szabad utat biztosítani. Ugyanakkor a rendőri büntetések nem eléggé visszatartó erejűek, ezért inkább a jogosítvány elvételét javasolja kirívó esetekben.

forrás: Dívány

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás