promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért hívják Fradinak az FTC-t, a Ferencvárosi TC-t? Az a-betű így került bele a névbe
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Fradi-drukkerek valószínűleg mind tudják, ez is csak egy kis történelmi érdekesség.

Nos, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné a futball szcénában Magyarországon az FTC nevét vagy a Ferencvárost. A magyar bajnokcsapat hihetetlen sikereket ért el az elmúlt években, már a nemzetközi kupaporondon is minden évben ott vannak a legjobbak között. Legutóbb is a csoportkörből továbbjutottak, és csak a görög Olimpiakosz tudta az útjukat állni az egyenes kieséses etapban már az Európa Konferencia Ligában.

A Budapest IX. kerületében található klub a magyar történelemnek is fontos része. A csapat immár 34-szeres bajnok Magyarországon, jelenleg pedig nagy csatában vannak a Pakssal a bajnoki címért, így pedig egy nagyon izgalmas végjátékra van kilátás a bajnokságban, de még a magyar kupában is összekerülhet a két csapat.

Ha az FTC-ről vagy a Ferencvárosi Torna Club-ról beszélünk, akkor gyakran csak úgy emlegetjük a csapatot, hogy Fradi.

De mégis honnan jön a Fradi elnevezés?

Aki ismeri Budapest és Ferencváros történelmét, azonnal tudja, hogy korábban Franzstadtnak is hívták a főváros ezen részét. És hogy pontosan melyik híres Ferencről kapta a városrész a nevét? 1792-ben az éppen trónra kerülő I. Ferencről nevezték el a városrészt. 1806-ban a fejlődő területnek csupán 1831 lakosa volt, és mindössze 220 épület volt a területen, amely elképesztő fejlődést és bővülést produkált majd az elkövetkező századokban.

A Fradi pedig a Franzstadt elnevezésből jön, annak köznyelvi rövidülése.

Érdekel még bővebben Ferencváros története?

(Forrás: Wikipedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás