promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Cristiano Ronaldo hazájában mutattak fel először fehér lapot egy focimeccsen, de mit jelent ez pontosan?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megmutatjuk, hogy a piros és sárga lap után milyen hatása lesz a fehér lapnak.

Ha társaságban nézzük a focimeccset, és valamelyik barátunk hevesem drukkol, akkor biztosan elhangzik az a mondat, hogy „adjál már neki sárgát”, de persze a szurkoló ismerősünk a piros lapot is követelheti.

A nagy focirajongók rengeteg szabályt tudnak fejből, de vannak olyan szituációk, ami még őket is sarokba szorítja. Ilyenkor be szokott indulni a vita, hogy a bíró miért ad sárga, vagy piros lapot, illetve miért hagyja el ezt. Ilyenkor kell besegítenie a kommentátornak, hogy most éppen mire reflektált a játékvezető. Azt is tegyük hozzá, hogy a bíró szubjektíven lehet elnéző, de osztogathatja úgy is a lapokat, mint Mikulás a cukorkát.

A sárga lap ugyebár csak figyelmeztetés, a piros lap pedig azonnali kiállítás. Ha a játékos összeszed két sárgát, akkor szintén mehet zuhanyozni. Rendben van, de mi a helyzet a harmadik, azaz a fehér lappal?

Cristiano Ronaldo hazájában írtak történelmet, mert a bíró itt vette elő először hivatalos mérkőzésen ezt a típusú kártyát.

A Benfica és a Sporting női labdarúgócsapata a Portugál Kupában feszült egymásnak, amikor a félidő előtt rosszul lett egy néző a lelátón. Mind a két együttes orvosi stábja a szurkoló segítségére sietett. Miután minden a helyére került, a bíró úgy döntött, hogy itt az ideje felmutatni a fehér lapot.

A fehér ugyebár semleges szín, de a béke jelképe is. Ezt akkor veheti elő a bíró, ha meg kell dicsérni valamilyen nagyon nemes gesztust, és ez most annak számított. A portugálok szerint ez jó eszköz arra, hogy népszerűsítsék a tisztességes játékot.

Ha el is terjed a fehér lap, abban biztosak lehetünk, hogy a nagy rangadókon nem igazán fog előkerülni, ahol darálják egymást a focisták. A Benfica amúgy 5-0-s végeredménnyel jutott be az elődöntőbe 15 ezer néző előtt, aki megtapsolták a fehér lap felmutatását.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás