promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Cristiano Ronaldo hazájában mutattak fel először fehér lapot egy focimeccsen, de mit jelent ez pontosan?

Cristiano Ronaldo hazájában mutattak fel először fehér lapot egy focimeccsen, de mit jelent ez pontosan?

Sport & Szabadidő

Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megmutatjuk, hogy a piros és sárga lap után milyen hatása lesz a fehér lapnak.

Ha társaságban nézzük a focimeccset, és valamelyik barátunk hevesem drukkol, akkor biztosan elhangzik az a mondat, hogy „adjál már neki sárgát”, de persze a szurkoló ismerősünk a piros lapot is követelheti.

A nagy focirajongók rengeteg szabályt tudnak fejből, de vannak olyan szituációk, ami még őket is sarokba szorítja. Ilyenkor be szokott indulni a vita, hogy a bíró miért ad sárga, vagy piros lapot, illetve miért hagyja el ezt. Ilyenkor kell besegítenie a kommentátornak, hogy most éppen mire reflektált a játékvezető. Azt is tegyük hozzá, hogy a bíró szubjektíven lehet elnéző, de osztogathatja úgy is a lapokat, mint Mikulás a cukorkát.

A sárga lap ugyebár csak figyelmeztetés, a piros lap pedig azonnali kiállítás. Ha a játékos összeszed két sárgát, akkor szintén mehet zuhanyozni. Rendben van, de mi a helyzet a harmadik, azaz a fehér lappal?

Cristiano Ronaldo hazájában írtak történelmet, mert a bíró itt vette elő először hivatalos mérkőzésen ezt a típusú kártyát.

A Benfica és a Sporting női labdarúgócsapata a Portugál Kupában feszült egymásnak, amikor a félidő előtt rosszul lett egy néző a lelátón. Mind a két együttes orvosi stábja a szurkoló segítségére sietett. Miután minden a helyére került, a bíró úgy döntött, hogy itt az ideje felmutatni a fehér lapot.

A fehér ugyebár semleges szín, de a béke jelképe is. Ezt akkor veheti elő a bíró, ha meg kell dicsérni valamilyen nagyon nemes gesztust, és ez most annak számított. A portugálok szerint ez jó eszköz arra, hogy népszerűsítsék a tisztességes játékot.

Ha el is terjed a fehér lap, abban biztosak lehetünk, hogy a nagy rangadókon nem igazán fog előkerülni, ahol darálják egymást a focisták. A Benfica amúgy 5-0-s végeredménnyel jutott be az elődöntőbe 15 ezer néző előtt, aki megtapsolták a fehér lap felmutatását.

Borítókép:  Profimedia - illusztráció

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás