promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ilyen csak a filmekben van: kínzással fenyegetik az iráni válogatott családtagjait
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Börtönbüntetéssel és kínzással fenyegették meg az iráni futballválogatott tagjait.

Van olyan válogatott futballcsapat, amelynek a tagjait luxusautóval jutalmazzák, ha sikerül átütő eredményt elérniük a katari világbajnokságon, és olyan csapat is részt vesz a tornán, amelynek családtagjait börtönbüntetéssel és kínzással fenyegették meg arra az esetre, ha a játékosok nem "viselkednek" - közölte egy, a meccsek biztonságával foglalkozó forrás a BBC-vel.

Miután az iráni játékosok november 21-én, Anglia elleni nyitómérkőzésen nem énekelték a nemzeti himnuszt, a játékosokat találkozóra hívta az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC). A lap forrása szerint azt mondták nekik, hogy családjukat „erőszaknak és kínzásoknak” vetik alá, ha nem éneklik el a nemzeti himnuszt, vagy ha csatlakoznak a teheráni rezsim elleni politikai tiltakozáshoz.

A játékosok tehát énekelték a himnuszt a múlt pénteki Wales elleni második meccsük előtt, amelyen 2-0-ra győzött Irán. A forrás arról is beszélt, hogy a válogatott játékosait megfigyelés alatt tartják, ugyanis a csapaton kívül ők mással nem találkozhatnak, külföldiekkel végképp nem.

„Rengeteg iráni biztonsági tiszt van Katarban, akik információkat gyűjtenek a játékosokról és figyelik őket”

- fogalmazott a lapnak a névtelenséget kérő forrás. Carlos Queiroz, az iráni válogatott portugál edzője külön találkozott az IRGC-tisztekkel a fenyegetések után, igaz, arról nem beszélt, hogy miről tárgyaltak, mindössze annyiról tájékoztatott, hogy az iráni játékosok tiltakozhatnak a világbajnokságon, de csak és kizárólag a FIFA előírásai szerint.

A forrás szerint a játékosoknak „ajándékokat és autókat” ígértek az angliai meccs előtt, de a rezsim most úgy látja, könnyebben célt ér a fenyegetésekkel.

„A legutóbbi, Wales elleni meccsen a rezsim több száz színész-szurkolót küldött.. A következő, Egyesült Államok elleni meccsen a rezsim a szereplők számának jelentős, több ezerre növelését tervezi”

– fűzte hozzá a forrás. Irán és az Egyesült Államok kedden mérkőzött meg egymással a B-csoport sorsdöntő mérkőzésén, az amerikaiak 1:0-ra verték az ellenfelet. Iránban egyébként jócskán forrnak az indulatok belpolitikai viszonyok miatt. A szeptember óta tartó tüntetéseknek 300 halottja van, a tiltakozásokat a Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nővel szembeni bánásmód váltotta ki, akit az erkölcsrendészet tartóztatott le, miután megsértette az Iszlám Köztársaság szigorú öltözködési szabályait, és az őrizetben meghalt.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának vezetője, Volker Turk azt mondta, hogy az ország „teljes értékű emberi jogi válságban” van, miközben a hatóságok fellépnek a rendszerellenes gondolkodók ellen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás