promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Katari foci-vb: szuperszámítások és tudósok jósolták meg a győztest, itt a lista az esélyesekről
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A gép sorba állította az esélyeseket.

A katari világbajnokságon elképesztően sok meglepetés született már, Japán legyőzte Németországot, előtte pedig Szaúd-Arábia fordította meg a meccset Argentína ellen. Szaúd-Arábiában pedig igazi népünnepély követte a mérkőzést. És ezekkel az eredményekkel már sokaknak a fejében megfogalmazódott biztos, hogy vajon kiket neveztek abszolút befutóknak már a világbajnokság előtt is.

Sőt, nagyon sokszor már a világbajnokságok és komoly focitornák előtt végeznek ilyen számításokat tudósok és szakértők is, hiszen nagyon sokan kíváncsiak erre világszerte. Korábbi cikkünkben már bemutattuk nektek, hogy egy adattudós milyen eredményre jutott a végeredményt illetően, ám most egy újabb érdekes fejlemény látott napvilágot.

Az Alan Turing Intézet vezetői 150 év adataiból számolták ki a lehetséges végkimeneteleket. A végső győztes és az esélyesek latolgatásához a mesterséges intelligenciát hívták segítségül a tudósok. Az algoritmus eredményt hozott, de ehhez nagyon sok adatot kellett tehát látnia, hogy számítások révén meghozza a nagy jóslatot.

Egészen 1872-ig mentek vissza a szakértők, hogy mindent betápláljanak, majd 100 ezer szimuláció futott le, mire a komoly számokra és sok adatra támaszkodó jövendölés megszületett. Az algoritmus szerint a Neymar vezette Brazília a befutó, esélyesség szempontjából utána következik Belgium, majd Argentína és Franciaország, Anglia és Spanyolország.

De a szakértők hangsúlyozták, vannak tényezők, amelyeket nem tudnak belevenni, ilyen az időjárás vagy éppen a játékosok egyéni teljesítménye.

De persze ikonikus focisták is próbálták megjósolni a kifürkészhetetlen jövőt, mint például Jamie Carragher:

(via HVG)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás