promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási bakit követtek el az oroszok, lényegében le is késték az olimpiát
Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A naptárbeli eltérés okozott hatalmas kavarodást a játékok kezdetén.

Az ókori görögök által kitalált olimpiai játékokat 1896-ban élesztették újjá, így 1908-ban már a negyedik újkori nyári játékokra került sor Londonban. Különleges idők voltak azok, hiszen még nem tombolt a Földünkön két világháború, Oroszországban pedig II. Miklós cár személyében a Romanovok uralkodtak.

Utóbbinak csak azért van jelentősége, mert akkoriban az Orosz Birodalomban még a Julián-naptár volt érvényben, ami jó pár nappal lemaradt a nyugaton alkalmazott Gergely-naptártól. A szovjet-oroszok csak 1918-tól igazodtak ehhez, amikor január 31-e után rögtön február 14-e következett, így egy csapásra behozták a lemaradást.

A londoni olimpia idején viszont még a régi naptár volt érvényben, ezért született meg az a legenda, hogy az oroszok egész egyszerűen lekésték a játékok kezdetét. A fél éven át – április 27-től október 31-ig – tartó sportesemény egyébként is emlékezetes maradt számukra, hiszen a műkorcsolyázó (ilyen is volt nyáron) Nyikolaj Panyin-Kolomenkin révén megszerezték a legelső olimpiai aranyérmüket.

De valóban később érkeztek Londonba a többieknél? Igen, úgy tűnik, hogy valóban elkövették a fentebb említett naptárbakit, és két héttel az olimpia megkezdése után futottak csak be Angliába. A lövészetben például amerikai arany született, pedig ebben a számban az oroszok is esélyeseknek számítottak, csak egyelőre még nem volt jelen.

A korabeli tudósítások a késésre egyébként nem térnek ki, de akkoriban a játékok még nem voltak túlságosan jól megszervezve. Törökországot például elvileg egy Moullos nevű férfi egymaga képviselte, ám a hivatalos feljegyzésekben nyoma sincs annak, hogy az illető tényleg elindult volna bármelyik versenyszámban.

Oroszországnak sem volt a mai értelemben vett hivatalos delegációja, az Orosz Olimpiai Bizottság is csak három évvel később, 1911-ben alakult meg, miközben a MOB (Magyar Olimpiai Bizottság) már 1895-ben létrejött, vagyis a legelső játékok idején is létezett.

Nyikolaj Panyin-Kolomenkin is úgy emlékezett vissza, hogy az orosz sportolók egyénileg, vagy a klubjuk támogatásával jutottak el Londonba, vagyis egyenként szállingóztak a helyszínre, ki mikor látta jónak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás