promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes: az olimpiák miatt lassan elhordanak egy egész hegyet
Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Skóciában gyártják a curling játékszereit, mégpedig gránitból, kőkemény munkával.

A curling egy érdekes és kissé meghökkentő téli sport, amely az olimpia programjában is szerepel. Skóciában hihetetlen tömegek rajonganak érte, bár sokkal valószínűbb, hogy a játék eredete Hollandiába nyúlik vissza.

A szabályok viszonylag egyszerűek: egy „ufó” formájú, tükörsimára csiszolt követ kell végigcsúsztatni a jégpályán egy kijelölt kör alakú mezőbe. Az a csapat nyer, amelynek a kövei a játékrészek végén a legközelebb esnek a kijelölt kör középpontjához.

Sokan talán nem is gondolnák, hogy a pofás curlingkő (amelyet Észak-Amerikában egyszerűen sziklának neveznek) micsoda környezetrombolás árán készül. Nem lehet ugyanis bármiből kifaragni, a 17,24–19,96 kg tömegű gránitdarabok jó része a skóciai Ailsa Craig szigetéről származik.

1851 óta bányásszák onnan a kemény és ellenálló, viszont jól megmunkálható magmás kőzetet, és a csaknem két évszázados kitermelés máris alaposan rajta hagyta nyomát a szigeten. Nem túlzás azt állítani, hogy lassan elhordják az ott lévő gránithegyet, hogy a curlingesek jól szórakozhassanak. Alkalmanként 2000 tonna kékes, illetve zöldes árnyalatú követ bányásznak ki alapanyagként.

Fotók: Profimedia

Az igény pedig hatalmas, amit az is mutat, hogy a curlingköveket előállító gyárban 30 ember dolgozik. A 175 fontos (azaz 75 ezer forintos) ár azt jelenti, hogy magánszemélyek ritkán vesznek maguknak ilyen játékszert, de a curling klubok vásárlásai is képesek fenntartani az üzemet. Hetente, kézi munkával mindössze 38 követ tudnak legyártani.

A sportág egyébként egy ideje Magyarországon is meghonosodott, sőt már vegyes páros világbajnokokkal is büszkélkedhetünk. Egyetlen szívfájdalmunk, hogy hazai játékosok olimpián még nem indultak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás