promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy vérből valók vagyunk: erdélyi szakember lehet Fernando Alonso új csapatfőnöke
Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Arad megyei születésű Otmar Szafnauer bő egy évtized után vált istállót a Forma–1-ben.

Otmar Szafnauer a Forma–1 egyik elismert szakembere, aki 12 évet töltött el az előbb Force India, majd Racing Point, illetve Aston Martin néven futó csapatnál. A napokban azonban bejelentette távozását, bár az autósport csúcskategóriájával egyelőre biztosan nem fog szakítani.

Régóta tartja magát a pletyka, hogy Szafnauerre a Renault-ból Alpine-ná vedlett francia istálló vetett szemet, sőt már a szerződését is elkészítették, és a kontraktus csak az 57 éves, mérnök végzettségű szaktekintély aláírására vár.

Ha ez bekövetkezik, akkor Szafnauer már idén Fernando Alonso és Esteban Ocon csapatfőnöke lehet. Ami egyáltalán nem jelent visszalépést, már csak azért sem, mert a 2022-ben életbe lépő óriási szabályváltozások miatt ebben a szezonban – kis túlzással – bármelyik csapat világbajnok lehet.

Az Alpine tavaly jó úton indult el, és bár az összetettben csak az 5. helyen végeztek, a Magyar Nagydíjon (Ocon révén) meglepetésszerű futamgyőzelmet is arattak. Szafnauer esetleges érkezésével még szervezettebbé és ütőképesebbé válhat a gárda, az erdélyi származású csapatvezető ugyanis arról híres, hogy nagy hatékonysággal képes költeni a pénzt, mindig a legmegfelelőbb fejlesztésekre.

A szakember amerikai apa és román anya gyermekeként született 1964-ben az Arad megyei, Maros-parti Szemlak (Semlac) községben. A Szafnauer nem az az echte magyar családnév, de mindenképpen büszkék lehetünk arra, hogy egy ilyen prominens személyiség származik a határunk közvetlen közeléből.

Persze, a Szafnauer családnév nem is kifejezetten amerikai, aminek az a magyarázata, hogy a família az 1700-as években a németországi Baden-Württemberg tartományból érkezett a Maros folyó vidékére.

A Magyar Királyság területéről nem sokkal korábban űzték ki a törököket, az elnéptelenedett településekre pedig szívesen csábítottak különféle kedvezményekkel új lakókat, akár Európa nyugati feléből is. Négy Szafnauer-fivér vágott bele akkor a kalandba, és mindannyian új otthonra leltek nálunk.

Otmar Szafnauer kovács dédapja már az 1800-as évek végén New York-ba költözött, mert úgy gondolta, hogy ott megcsinálhatja a szerencséjét. Akkoriban még nem tolongtak gépkocsik az utakon, vagyis egy jó kovácsra nagy szükség volt.

Maga az F1-es szakember az 1970-es években hagyta el Romániát, a családja az akkor 8 éves fiatalemberrel Detroitban telepedett le. Szafnauer 1982-ben látta az első Forma–1-es versenyt a városban, és ekkor fertőződött meg véglegesen a benzingőzzel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás