promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kizárhatják Magyarországot a labdarúgó-világbajnokságról?
Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Football Against Racism In Europe (FARE) ezt a büntetést is el tudná képzelni Magyarországnak.

Szeptember 2-án rendezték meg a Puskás Arénában a Magyarország – Anglia vb-selejtezőt. Az első félidőben még igyekeztünk is tartani magunkat az Európa-bajnokság döntőse ellen, de a másodikban beindult a gólgyártás és 4-0-ra kaptunk ki.

A meccs végül nem a Premier League sztárok góljai miatt lett emlékezetes, hanem a magyar szurkolók rasszista incidensei miatt. Ha ez nem lett volna elég, még poharakat és egy füstbombát is bedobtak a pályára.

A FIFA végül úgy döntött, hogy a következő hazai világbajnoki selejtező-mérkőzését zárt kapuk mögött kell megvívnia a magyar labdarúgó-válogatottnak, további egy zárt kapus büntetést pedig két évre felfüggesztve szabott ki a nemzetközi szövetség. Ezek mellé jött egy 65 millió forintos bírság is, amit az MLSZ nem a következő mérkőzés jegyáraiból fog fedezni.

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője azt mondta, hogy ezeknek a szurkolóknak nincsen helye a stadionban, de hozzátette, hogy a nézők többsége sportszerűen viselkedett, ezért nem tarják igazságosnak a súlyos kollektív büntetést.

Szabados Gábor sportközgaszdász emelte ki a lényeget, hogy a magyarok sajnos visszaesőnek számítanak ebben.

Az UEFA ugyebár mindhárom magyar Európa-bajnoki mérkőzés után vizsgálatot indított: itt százezer eurós pénzbírságot kapott az MLSZ a válogatott pedig a soron következő két hazai, UEFA-rendezésű találkozóján nem lehetnek nézők. A harmadik mérkőzésre szóló büntetést az UEFA két évre felfüggesztette.

A FARE úgy látja, hogy ha a FIFA ezt is nézte volna, akkor Magyarországot a selejtező eredményeitől függetlenül ki kellene zárni a 2022-es világbajnokságról.

„Ha az összes magyar szabálysértést figyelembe vették volna, akkor a világbajnokságról való kizárás veszélye is fenyegette volna az országot, korrekciós intézkedéseket kellett volna bevezetni. Jobb együttműködésre lenne szükség az UEFA és a FIFA között, hogy összehangolják a rendeleteket”

- mondta Piara Powar a szervezet ügyvezető igazgatója.

Ez jelenleg nem fenyeget minket, és remélhetőleg ideáig nem is fog fajulni a helyzet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás