promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiss Péter Pál a legfiatalabb paralimpiai bajnok kajakozó
Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kiss Péter Pál aranyérmet nyert K1 200 méteren a tokiói paralimpián, ezzel ő lett a sportág legfiatalabb paralimpiai bajnoka.​

A KL1-es - azaz a legkomolyabban sérülteket felsorakoztató - kategória győzelemre esélyes magyar indulója, aki 2019-ben világbajnokságot nyert Szegeden és kétszeres Európa-bajnok, már a csütörtöki előfutamban is nagyon meggyőzően evezett, saját futamát két bójasor különbséggel nyerve a legjobb időt lapátolta.

A pénteki döntőben melyet felhős időben, csaknem szélcsendben, időnként permetező esőben rendeztek a Sea Forest Kajak-Kenu Pályán, a brazil Carlos Luis Cardoso da Silva és a francia Rémy Boulle volt a legnagyobb ellenfele. Kiss a 4-es pályán ment, mellette a hármason Juhász - aki nem sokkal korábban, a középfutamból egy szép győzelemmel harcolta ki a döntőbe jutást -, a másik oldalán, az 5-ösön pedig da Silva. Kiss Péter nagyszerűen jött el a rajttól, hamar jól látható előnyre tett szert, és nem is fáradt el, végül 45.447 másodperces eredménnyel egy bójasorral előzte meg a második helyezett Silvát (48.031). A harmadik helyen Bouille (48.917) ért célba.

A BHSE 18 éves kajakosa, a nemzetközi szövetség összesítése alapján a sportág legfiatalabb paralimpiai bajnoka - aki nyolcéves korában a Guillain Barré-szindróma miatt deréktól lefelé lebénult, a magyar küldöttség tizennegyedik érmét - a hetedik aranyat - szerezte.

A sportoló a verseny után a Nemzeti Sportnak beszélt, hogy a paralimpiai, világ-, és Európa-bajnoki címe után mi a következő célja.

„Ezt most szeretném egy kicsit megélni, kipihenni magam, szerintem  már az is nagy szó, hogy ezt elértem. Utána két hétre rá lesz a világbajnokság, úgyhogy sok időm nem lesz pihenni, de ott azért már nem fogok ilyen teljes gázzal menni, jó lesz, ahogy sikerül. Utána hosszú távlatokban pedig ott van a 2024-es párizsi paralimpia”

- fogalmazott Péter, akit nem csak az időjárási körülmények, de a könyöksérülése is próbára tette a verseny során.

„Nem ilyen időjárási körülményekre számítottam, inkább napra és sokkal melegebbre, hiszen egész végig így készültünk a nyáron. Szerintem ez egy kicsit visszavett a teljesítményemből. És az is, hogy volt egy könyöksérülésem, amit még a bemelegítésnél is éreztem. Úgyhogy izgultam azért, többször is megcsúszott a kezem a lapáton, ami nagyon csúszós, vizes volt”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás