promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi történt? A gigászi Oroszország nincs ott az olimpián? Észrevetted?
Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A válasz azért a kérdésnél sokkal körmönfontabb.

Biztos sokatoknak feltűnt már, hogy a tokiói olimpián a dicsőség- vagy éremtáblán nem szerepel Oroszország, csupán úgy vannak feltűntetve az orosz sportolók eredményei, hogy Orosz csapat. Sőt, korábban Magyarország is játszott mérkőzést az orosz kézilabdásokkal (38-31 arányban vereséget szenvedtünk), és akkor is mindenhol úgy jelölték az ellenfelünket, hogy Orosz csapat.

Mégis miért? Mi a különbség Oroszország és az Orosz csapat között? Miért nem írhatják ki csak úgy, hogy Oroszország?

Új sportágak bemutatkozása és a nagy időeltolódás mellett ez is az olimpia egyik kuriózuma. A magyarázat pedig az, hogy doppingvétségek miatt Oroszország hivatalosan nem szerepelhet az olimpián, ezért az orosz sportolók nem versenyezhetnek az orosz zászló alatt. Pedig az orosz küldöttség elég népes, összesen 335 főt számlál.

A büntetés pedig olyan súlyos következményekkel jár, minthogy nem játszhatják le az orosz himnuszt akkor sem, ha orosz versenyző szerzi meg az aranyérmet. A játékosok pedig a ruháikon sem viselhetik a RUS feliratot.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség ugyanis korábban azt állapította meg, hogy állami szintű doppingolás történt Oroszországban, a későbbi vizsgálat során pedig azt is kiderült, hogy a moszkvai doppingellenőrző laboratóriumokban is visszaélések történtek.

És hogy mégis mi csendül fel orosz aranyérem alkalmával?

A himnusz helyett Pjotr Csajkovszkij 1. számú zongoraversenyének egyik részlete, ennek az eleje:

(via NSO)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás