promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Olimpia: a transznemű sportoló, Laurel Hubbard ma este lép pályára, és esélyes az ezüstéremre
Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ma lép pályára a 43 éves Hubbard Tokióban, aki többévtizedes férfi súlyemelői múltját hátrahagyva ezúttal nőként, a női ligában száll versenybe az olimpiai éremért. Habár petíciót is benyújtottak ellene. 

Az olimpikon 35 éves korában kezdte el nőként élni életét, azonban már előtte is rendszeresen indult súlyemelő versenyeken. Az ifjúsági, országos bajnokságon csapatával első helyezett lett a 99 kilogrammos súlycsoportban, majd később második helyezést értek el a 108 kilogrammos kategóriában Amerika északi régiójának középiskolai bajnokságán.

Fiatalkori sikerei ellenére Hubbard egyénileg soha nem lett volna elég ahhoz, hogy kvalifikálja magát a felnőtt,  férfi válogatottba.

Legnagyobb egyéni sikere talán az volt, hogy 1994-ben nem nemzetközi tartalékként kvalifikálták egy Új-Zélandot képviselő csapatban, amely Ausztráliában lépett pályára.

Laurel Hubbard tokiói játékokon való részvétele egyébként kezdettől fogva megosztotta a nyilvánosságot. Sokan azzal érveltek, hogy tisztességtelen a szereplése, ugyanis férfiként érte el a pubertást.

Fiúkban a serdülés előrehaladtával az izmok egyre jobban fejlődnek, ilyenkor alakul ki a férfias testalkat. 


Forrás: Profimedia

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2015-ben egyébként felülvizsgálta a transznemű sportolókra vonatkozó irányelveket – eszerint azok a versenyzők, akik férfinak születtek, de már nőként élnek, nemi átalakító műtét nélkül is versenyezhetnek a női kategóriában – feltéve, hogy a tesztoszteronszintjük legalább 12 hónapig 10 nanomol/liter alatt marad.

A férfiak esetén a tesztoszteronszint normál értéke átlagosan 10–28 nmol/l között van.

Több mint 30 ezer ember írt alá egy petíciót Hubbard szereplése ellen arra hivatkozva, hogy a sportoló felvétele a női divízióba jelentős hátrányba hozza versenytársait. A petíciót azonban, amely felszólítja az Olimpiai Bizottságot, hogy vessen véget a női divíziókban versenyző transznemű sportolók kvalifikációjának, gyűlöletbeszédnek minősítették. 

Hubbard tehát pályára lép, és igencsak esélyes, hogy a kínai Li Wenwen mögött hazaviszi majd az ezüstérmet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás