promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtély: miért zuhanyoznak le minden egyes merülés után az olimpiai műugrók? A válasz meglepő lehet
Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A mű- és toronyugrás talán az egyik leglátványosabb vízi sport, nem véletlen, hogy az olimpián is nagy népszerűségnek örvend. Azok azonban, akik rendszeresen követik a közvetítéseket, felfigyelhettek egy apró furcsaságra: az ugrók, miután kimásztak a medencéből, nagyon gyakran egyenesen a zuhanyzókba mennek. De vajon miért? Most eláruljuk.

Miután sikerül kikászálódnunk a medencéből, mi, egyszerű, halandó emberek általában csak egy bolyhos, meleg törülközőre vágyunk, esetleg egy csésze meleg teára, hogy felmelegítsük fáradt, kihűlt testünket. Velünk ellentétben azonban az olimpiai mű- és toronyugrók általában azonnal a zuhanyzók felé veszik az irányt – az akrobatikus ugrások után testüket meleg vízzel öblítik le. 

No de mi lehet ennek az oka?

Elsőre talán azt gondolnánk, hogy a sportolók a klóros víz maradványaitól akarnak megszabadulni, valójában azonban egészen másról van szó.

Mint tudjuk, a versenyzők rugalmas ugródeszkáról vagy szilárd felületről ugranak a vízbe, különböző magasságokról és különböző nehézségű szaltók és/vagy forgások bemutatása közben – ezek a mutatványok azonban alaposan megterhelik a sportolók izomzatát.

Az ugrások utáni rendszeres zuhanyzó rituálék is az izomzat „karbantartásával” hozható kapcsolatba.  

Mivel az egyes sportolók merülései között hosszú várakozási idő telik el, elengedhetetlen, hogy az izmok melegek és lazák maradjanak, mielőtt a versenyzőknek vissza kell térniük az ugródeszkára.

Az azonnali zuhanyzás segít az izmok lazán tartásában azáltal, hogy magasan tartja a testhőmérsékletet.

Emellett a meleg víz csökkenti az izomhúzódások kockázatát is, ami nyilvánvalóan szerencsétlen következményekkel járna az olimpiai műugrók számára.

A zuhanyzásnak tehát abszolút praktikus okai vannak, amely valamilyen szinten már szokássá is vált a sportolók körében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás