promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elpazarolta volna a tehetségeit a Red Bull?
Borítókép:  MIGUEL MEDINA / POOL / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sergio Perez 2007 óta az első olyan pilótájuk, mely nem a saját nevelésük volt. Most a tehetségek hiányára panaszkodnak, de lehet, hogy ők küldték el túl hamar a jó versenyzőket. 

Sokak megelégedésére jelentették be december 19-én, hogy a Racing Pointtól távozó mexikói lesz Max Verstappen csapattársa a 2021-es Formula 1-es szezonban. Az kétségtelen, hogy megérdemelt ez az ülés és hogy az utóbbi évek egyik legerősebb párosa állt így össze, ám mégsem volt olyan egyértelmű ez a választás.

Az F1-es csapatok zöme rendelkezik ugyanis olyan utánpótlás nevelő programokkal, melyek segítségével újabb tehetségeket nevelhetnek ki és aztán helyezhetnek el valamelyik autójukban. Az egyik legjobb junior program pedig pont a Red Bullnál volt, így nem érhette kritika azt a kiválasztási módszert, miszerint csak a saját nevelésű pilóták közül válogattak.

Mindennek hosszútávon megjött az eredménye, elég csak Sebastian Vettel zsinórban megszerzett négy világbajnoki címére gondolni, de a már most 10 győzelemnél tartó Verstappen is szép jövőt ígér az istállónak.

Egy pilóta viszont kevés, a csapatnak az élmezőnyben csak akkor lehet keresni valója, főként a konstruktőri pontverseny miatt, ha van még egy stabilan jó eredményeket szállító embere.

A Red Bullnak mondhatni volt miből válogatnia, így pedig ha valaki nem teljesített igazán jól, szinte azonnal szedhette a cuccát. A tehetségek viszont most úgy tűnik elfogytak, kívülről kellett igazolniuk és látva az elküldött emberek másutt elért eredményeit nem kizárt, hogy a nagy akarásnak nyögés lett a vége.

Voltak ugyanis olyan nevek a csapatnál, illetve annak kistestvérénél az Alpha Taurinál (korábbi nevén Toro Rosso), melyek talán nem kapták meg a kellő időt. Ott van például Sebastian Bourdais, aki az F1-ben ugyan nem alkotott maradandót, ám Amerikában négyszer is megnyerte a Champ Car bajnokságot, illetőleg az IndyCarban is egészen jó szinten volt.

Sebastianból volt bőven a csapatnál, Bourdais és Vettel után ugyanis jött a svájci Buemi, aki összesen három szezont húzott le mielőtt elküldték, később viszont bajnok lett a Formula-E sorozatban, illetve kétszer is 24 órást nyert Le Mans-ban, valamint két vb címet is begyűjtött a WEC-ben a Toyotával.

Hasonló a története annak a Jean-Eric Vergnenek, aki szintén három szezont húzott le a kis csapatnál, majd elkerült a Formula-E sorozatba, ahol azóta már kétszeres bajnoknak mondhatja magát és azt sem szabad elfelejteni, hogy 2015-ben a Scuderia Ferrari is alkalmazta, mint fejlesztő pilótát.

A francia is megjárta tehát az F1-et, ugyanez viszont már nem járt a portugál Antonio Felix da Costának, aki szintén a Red Bull támogatottja volt és végül nekik köszönhetően jutott el a DTM-ig. A Német Túraautó Bajnokságban eltöltött idő tökéletes volt arra, hogy a BMW felismerje a benne rejlő lehetőségeket, végül ő is az elektromos formaautós bajnokságban kötött ki.

Ott egy gyári szerződést kapott a német márkától, amit később a Techeetah csapat ajánlatára cserélt le, ez viszont idén már egy bajnoki címet eredményezett a számára.

Szintén érdekes karrierje lett annak a Brendon Hartleynak is, aki 2009 körül még elég közel volt a tűzhöz, mint tesztpilóta, később azonban eltávolodott az F1-től, de a sors két ízben is kárpótolta őt. A Porsche színeiben bajnok lett a WEC-ben, illetve nyerni tudott Le Mans-ban, 2017-ben pedig ismét megkereste őt a Red Bull, ezúttal viszont már főállású Formula 1-es pilóta lett belőle.

Meglehetne még említeni persze Daniel Ricciardo vagy éppen Carlos Sainz Jr. nevét is, hiszen mindketten a Red Bull kötelékébe tartoztak és rengeteget köszönhetnek korábbi munkaadójuknak, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ők megvetették a lábukat az F1-ben és már a saját útjukat járják. Előbbi jövőre a McLaren, míg a fiatal spanyol a Ferrari versenyzője lesz. 

A Red Bull junior program tehát most épp hanyatló korszakát éli, de amennyiben teljesíti az elvárásokat, akkor talán lesz idejük újjáépíteni azt nagyobb veszteségek nélkül.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás