promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
De mi lesz az idei síszezonnal?
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egészen a közelmúltig optimizmus érződött a síiparban, sok szakember hangot adott a véleményének, amely szerint a koronavírus elleni vakcina engedélyezésével enyhül a szigor, és legkésőbb az év vége előtt beindulhat a szezon, de a síelők, a snowboardosok Európa-szerte még mindig csak találgathatnak, vajon kinyitnak-e pályák, és ha igen, mikor, milyen feltételek mellett.

Sokan – közöttük a síipar szereplői is –, akik szívesen töltik a hideg téli napjaikat a hófödte csúcsok környékén, bizakodtak, hogy lesz még idén síszezon, azonban egyre kevesebb a reményük, az európai országok sorra vezették be a szigorító intézkedéseket, a jelenleg érvényben lévő korlátozások pedig csak tovább növelik a bizonytalanságot, és közel sem biztos, hogy nem lesznek az utolsó pillanatokban is még pályabezárások. Sajnos, úgy tűnik, hogy egy bet365 regisztráció izgalmain túl nem sok minden terem a téli sportok szerelmeseinek, hiszen egyáltalán nem valószínű, hogy a jövő év előtt beinduljanak a téli sportok a kontinensen. De hogyan vélekednek az egyes országok vezetői a lehetséges nyitásokról? A CNN Travel összefoglalta, hol, mi várható.

Német és olasz nem, Ausztria igen a síszezonra

Németországban és Olaszországban Angela Merkel kancellár, illetve Giuseppe Conte miniszterelnök arra szólította fel az európai sípálya-üzemeltetőket, hogy egészen januárig tartsanak zárva, igyekezzenek ezáltal is megfékezni a koronavírus terjedését. A francia elnök, Emmanuel Macron televíziós nyilatkozatban jelentette be, hogy noha a végső döntést még nem hozták meg, szinte „lehetetlennek” tartja, hogy az ünnepi időszakban Franciaország síparadicsomaiban még idén elinduljanak a felvonók. Sem a németeket, sem az olaszokat, de a franciákat sem vigasztalja a jelenlegi helyzetben, hogy sport-fogadásaikat legalább online is leadhatják.

Miközben a német kancellár, az olasz miniszterelnök azt szeretnék, hogy a járványra való tekintettel az idei szezonban ne induljanak el a síliftek, Ausztria nem akar lemondani a síturizmusból eredő bevételéről, különösen azok az alpesi tartományok nem, amelyekben a gazdaság közvetlen vagy közvetett módon függ a turizmus ezen ágától. Kimutatások szerint nyugati szomszédjainknál a turizmus a nemzeti össztermék 7-8 százalékát adja. Például Tirolban a bevételek több mint 17 százaléka származik a turizmusból (Bécsben a megtermelt nemzeti össztermék alig három százaléka származik ebből), ami a síparadicsom esetében szinte kizárólag a téli sportolást jelenti, különösen az olyan turisztikai célpontoknak, mint Sankt Anton am Arlberg, Lech am Arlberg, Zürs, azaz az Arlberg régió turisztikai célpontjai, valamint a kissé távolabbi Ischgl.

Ezzel ellentétben, Svájcban az olyan üdülőhelyek, mint Zermatt, Verbier, Saas-Fee, Engelberg vagy Andermatt, már korábban beüzemelt pár felvonót, és várhatóan a teljes nyitva-tartás mellett teszik le a voksukat. Ahogy Svédországban is nyitva vannak a síparadicsomok, és a CNN értesülései szerint Bulgária is nyitva tartja a síközpontjait.

Mi a helyzet Magyarországon?

Magyarországon a legfrissebb döntések értelmében a határok zárva maradnak, így mi csak a szükséges karanténban eltöltött idő vállalása mellett tudunk hódolni téli szenvedélyünknek külföldön, szerencsére, noha Európa sípályái állnak, Eplény kinyitott. A T1-es tanulópálya gyerekek számára történő megnyitása után a közelmúltban a hatvan centiméter hóréteggel fedett T2-es pályát is megnyitották Eplényben. Korábbi írásunkban részletesen mi várható itthon, ha így marad a helyzet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás