promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
És most akkor kapkodni fognak a magyar focisták után?
Borítókép:  ATTILA KISBENEDEK / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A magyar labdarúgó-válogatott novemberben komoly sikereket ért el: kijutott az Európa-bajnokságra, illetve megnyerte Nemzetek Ligája csoportját, s az A divízióba jutott. Ennek egyenes következménye, hogy megnő a magyar játékosok iránti külföldi érdeklődés? Egyáltalán kiknek jelenthet ez a siker kiugrási lehetőséget? Egyebek között erről beszélgettünk röviden a MOL Fehérvár FC vezető játékosmegfigyelőjével (head scout), Balogh Tamással.

– A magyar labdarúgó-válogatott ott van a 2021-es Európa-bajnokságon és megnyerte Nemzetek Ligája csoportját. Ennek következtében megváltozik-e, s ha igen miként a magyar játékosok felé irányuló külföldi figyelem?
– Ez egy folyamat része. A 2016-os Európa-bajnoki részvétel óta a magyar csapatok nemzetközi kupaszerelése révén folyamatosan nő a figyelem, ez biztos. Fontos kiemelni, hogy nemcsak a magyar „A”, de az U21-es válogatott vagy az NB I-es játékosok is hamarabb képbe kerülhetnek, hiszen nagyon sokan Magyarországon játszanak, a hazai elsőosztály színvonala pedig emelkedett az elmúlt években. Ez is pozitívan hat a válogatott jó, sikeres szereplésére.

–  Van-e összefüggés a válogatott sikerek és a magyar labdarúgók iránti érdeklődés között?
– Egyértelműen a válogatott sikerével nő az érdeklődés és a figyelem. Azt ellenben ne várjuk, hogy a magyar játékosok azon nyomban, tömegesével szerződnek majd magasabb szintre. Reméljük a koronavírus helyzet javul jövő tavaszra, amennyiben így lesz, izgalmas események elé nézhetünk a magyar-szlovén közös rendezésű, U21-es Európa-bajnokság, a világbajnoki selejtezők, és a nyári Eb miatt.

– A magyar válogatott labdarúgói közül többen pályafutásuk végefelé közelednek, de akadnak a húszas éveik elején járók is. Kiknek jelenthet ez a siker kiugrási lehetőséget, s mely bajnokságok, csapatok lehetnek a következő, reális célpontok?
– Kortól függetlenül nagy lehetőség minden játékos számára, de természetesen a nyugat-európai topbajnokságok (spanyol, angol, német, olasz, francia portugál, holland, orosz, belga, ukrán) főleg a fiatalabb korosztályra figyelnek és vásárolnak előszeretettel.

– A válogatott sikerei következtében több scout követi majd a magyar bajnokságot?
– A vírushelyzet, a zártkapus mérkőzések, és az utazási nehézségek miatt mindenki a videós megfigyelőrendszerét használja, így nehéz kimutatni, hogy vajon több játékosmegfigyelő nézi-e az NB I-et vagy sem. Ami biztos, a közvetlen ismerettségi körben egyre több scout érdeklődik, vagy jelezte, hogy követi a bajnokságunkat és a válogatott szereplését. S, ha lesz rá lehetőség, jönnek is tavasszal az U21-es Európa-bajnokságra.

– Az európai kupaszereplést megcélzó magyar csapatok (MOL Fehérvár FC, Ferencváros) jobb pozícióból indulnak a tárgyalások során?
– Magyar csapatok megítélése is biztosan jobb, de nem a válogatott Eb-részvétele miatt fog egy játékost a magar élvonalba igazolni. Nem szeretnék semmilyen összefüggést felállítani. A magyar elsőosztály megítélése azért egyre jobb, mert a csapatok stabil anyagi lábon állnak, jó az infrastruktúra, ezek pedig fontosak a napi munka, az előrelépés és az eredmények eléréséhez.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás