promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A hét legérdekesebb posztjai: 5+1 esemény a sport világából
Borítókép:  VANO SHLAMOV / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az előző napokban is volt mit nézni a sport világában, mi pedig összegyűjtöttük a legjobb netes posztokat.

1) Örömünnep: az előző héten zajlottak le a 2021-re halasztott labdarúgó Európa-bajnokság-pótselejtezői. Az utolsó négy ország, amely még csatlakozott a már meglévő mezőnyhöz: Magyarország, Skócia, Szlovákia és Észak-Macedónia. Utóbbiak duplán örülhettek, miután nem csak az nagy dolog az ő szempontjukból, hogy Eb-résztvevők lettek, hanem hogy a válogatottjuk 27 éves történetében mindezt először sikerült összehozniuk.

Macedónia 1991-ben szakadt el Jugoszláviától, a nemzeti együttesük pedig 1993. október 13-án játszhatott először. Az országuk 2019-ig egyébként a Macedón Köztársaság nevet viselte, de a Görögországgal való viták lezárásaképpen (egy észak-görögországi tartományt Makedóniának hívnak) nevet változtattak.

Korábban, független államként még sosem jutottak ki egy világversenyre sem, így érhető volt az eufórikus hangulat a meccs utáni sajtótájékoztatón. A selejtezők utolsó körében számukra Grúzia volt az ellenfél, melyet 0-1-re győztek le idegenben. 

2) Vettel újabb dizájnja: ha van olyan ember a Formula 1-ben, aki sokáig inkább arról volt felismerhető, hogy mindig más a sisakja, akkor az Sebastian Vettel. Néhány évig többek között a folyamatos variálások miatt élt az a szabály, hogy mindenki csak egy féle festést használhat a szezon során, ettől pedig csak részlegesen lehetett eltérni, de az alapmotívumokat muszáj volt megtartani. 2020-ban ez már nem érdekli a szabályalkotókat, viszont a Ferraritól év végén távozó négyszeres világbajnok egyenlőre még mindig ragaszkodik a 2015-től használt dizájnhoz. 

Mindenesetre ezúttal változtatott a német pilóta. A Török Nagydíjra a sisakon található német zászló helyett a szivárvány színei kerültek, az alsó részen sok-sok ember volt megfigyelhető, a megszokott fehér szín, pedig előröl hátrafelé haladva egyre sötétebbé vált. Mindezzel az „egyként együtt” üzenetet szerette volna továbbítani az emberek felé, valamint felhívni a figyelmet a sokszínűségre. A sisak mindenesetre elég sokat volt látható a közvetítésben, mivel Vettel elkapta a fonalat, és végül a 3. helyen ért célba. 

[[twitter2]] 

3) Jon Rahm fantasztikus ütése: még hogy a golf unalmas! Ha valaki nagyon laikus és nem ért ehhez a sportághoz, valószínűleg akkor is megemeli a kalapját az alább látható ütés előtt. Jon Rahm ugyanis minden idők egyik legszebb jelenetét hozta össze, egy gyakorlatilag lehetetlen szituációból. Az Illinois-ban rendezett versenyen a 16-os számú lyuknál ütött egyet a spanyol játékos úgy, hogy az előtte lévő tavon keresztül juttatta át a labdát a túloldalra. Az, hogy a játékszer háromszor pattant meg a vízen már önmagában látványos, de még szebb, hogy hole in one lett, vagyis egy ütésből a lyukba talált. 

A viadal egyébként a washingtoni Augusta National Masters bemelegítő eseménye volt. 

4) Négy vb cím két sorozatból: az előző hétvégén lezárult egy korszak az autósportban. A WEC, vagyis a hosszútávú versenyek világbajnoksága egy új fejezetet nyit, mivel az eddig ismert LMP1-es kategória, mely a Le Mans-i 24 órás versenyen is a legérdekesebb volt, most megszűnik. Helyét a következő szezontól az úgynevezett Hypercar géposztály veszi át, amivel megpróbálják még vonzóbbá tenni a versenysorozatot a gyártók számára. Az utolsó LMP1-es vb-futamot Bahreinben rendezték, mely ezúttal nyolc órán keresztül tartott. A bajnoki címre már csak a Toyota két gyári egysége, a 7-es és a 8-as számú volt esélyes, végül előbbi nyert és ezzel a pontversenyben is az élen zárt a márka. 

A Mike Conway, Kamui Kobayashi, José Maria Lopez trió még korábban sosem szereztek vb-címet a WEC-ben, Lopeznek viszont voltak már világbajnoki címei egy másik sorozatból. Az argentin pilótának elég kalandos a pályafutása, korábban közel volt az F1-hez is, végül a túraautóknál kötött ki, ott pedig a Citröen színeiben háromszor lett világbajnok, mielőtt a Formula E sorozatban, valamint a hosszútávú szériában elhelyezkedett volna el. Rajta kívül eddig csak két ember nyert különböző FIA sorozatokban, őket Fernando Alonsonak és Petter Solbergnek hívják. 

5) Új királya van a túraautózásnak: mióta a WTCC megszűnt és helyét a világkupa státuszt kapó WTCR vette át, azóta ez számít a szakág csúcsának. Tavaly a magyar emberek is felfigyelhettek a sorozatra, hiszen akkor Michelisz Norbert vitte el a bajnoki címet, idén viszont kifejezetten rossz éve volt az őt is foglalkoztató Hyundainak. Több szerencséje volt viszont a Lynk & Co-nak, a gyártó francia pilótája, Yann Ehrlacher, illetve a Hondás argentin Esteban Guerrieri voltak harcban az utolsó versenyhétvégén, melyet Spanyolországban rendeztek a Moroland Aragón pályán.

A megrendezett három futamból végül már a másodikon eldőltek a dolgok. Az elsőt még megnyerte Guerrieri, de a következő alkalommal már az első körben megsérült az autója. Ehrlacher-nek innentől az is elég volt, hogy a hatodik helyen befusson a célba, ezzel pedig élete első bajnoki címét szerezte. Ami külön szépsége a dolognak, hogy a 24 éves pilóta már a szezon első versenyétől kezdve vezetett a pontversenyben, így mondhatni magabiztosan nyert. 

+1) Egy elképesztő trükk: amíg Európát az Eb-pótselejtezők tartották lázban, addig az olyan nemzetek, melyeknek már éppen nem voltak tétre menő küzdelmeik, felkészülési mérkőzéseket játszottak. Így tett Wales is, mely az Amerikai Egyesült Államok ellen vívott egy meccset. Ez végül egy 0-0-s döntetlennel zárult, meg egy igazán szép jelenettel, ami bejárta a közösségi médiát. Az USA válogatottjából ugyanis Sergiño Dest mutatta be az alábbi cselt Daniel James ellen. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás