promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hamilton indulhat az élről Portugáliában
Borítókép:  JORGE GUERRERO / POOL / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Portugál Nagydíjat utoljára 1996-ban rendeztek, a Forma-1 mezőnye tehát 24 év után tért vissza az országba. A Portimaoban tartott időmérőn a hatszoros világbajnok, Lewis Hamilton volt a leggyorsabb.

A múltkori Eifel Nagydíjhoz képest sokkal kedvezőbb, kicsit már nyárias időjárás fogadta a mezőnyt Portimaoban, azon a helyszínen ahol még sosem járt az F1. Portugál Nagydíjakat már rendeztek korábban, az utolsót viszont elég régen, 1996-ban.

A szabadedzések alapján a Mercedes finn pilótája Valtteri Bottas tűnt a legesélyesebbnek, miután mind a három gyakorláson a leggyorsabb tudott lenni. Ott volt a közelbe a Red Bullok és meglepő lehet, de a Ferrari is. A maranellói gárda, további új fejlesztéseket hozott erre a hétvégére, amitől az eddigiekhez képest jelentős javulást értek el.

A kvalifikáció az eredeti időponthoz képest félóra késéssel kezdődött meg, mivel a 13-as, 14-es kanyarokban a rázókövek mellett a vízelvezetéssel voltak gondok.  Az edzés végül, ha a várnál később és nehezebben is, de kezdetét vehette.

Az első szakasz az élmezőnyt tekintve nagy változást nem hozott, eltekintve az Alpha Tauri francia pilótáját, Pierre Gasly akinek pénteken kisebb ijedséget okozva kigyulladt az autója, ma kifejezetten jól kezdett és egy negyedik hellyel ment tovább a következő körbe, végül a top 10-ben zárt és a 9. helyről indulhat majd holnap.

A meglepetés ember a Q1-ben a Williamses George Russel volt, aki még épphogy elcsípte az utolsó továbbjutó helyet és a 2007-es világbajnok Kimi Raikkönent ütötte így ki a top 15-ből.

A Q2-ben egy darabig úgy nézett ki, hogy a Renault-k és a Ferrarik csatázhatnak majd az utolsó bejutó helyekért, de a Red Bullal Alexander Albon is veszélyben volt, sőt a Racing Pointtal Lance Stroll is csak 12. volt 5 perccel a középső etap vége előtt. Sok változás az idő lejártáig már nem történt, a leglátványosabb dolog Daniel Ricciardo kicsúszása volt, de ő bejutott a Q3-ba, igaz az eset miatt mért kört már nem tudott futni. Sorrendben Esteban Ocon, Stroll, Daniil Kvyat, Russel és Sebastian Vettel estek ki a 11. helytől lefelé.

Bár a Ferrarisok tempója jónak tűnt, a négyszeres világbajnok még mindig nem érzi igazán ezt az autót. Csapattársa Charles Leclerc viszont sokkal többre ment vele, a negyedik helyre hozta be az olaszok autóját, ami az eddigiekhez képest kiválónak számít.

Max Verstappen is egészen gyors volt, ami ma a harmadik helyre volt elég, Bottas pedig bár kiváló időt ment, Lewis Hamilton végül ha csak egy tizeddel is, de megverte csapattársát.

A vasárnapi rajt a szokásosnál egy órával korábban, 14:10-től lesz majd, az óraátállításra már csak ezért is érdemes odafigyelni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás