promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Forma-1: Hamilton győzött és utolérte Schumacher rekordját
Borítókép:  Bryn Lennon / POOL / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A hatszoros világbajnok 91. győzelmét aratta, Verstappen és Ricciardo még a dobogón.

Az első Eifel Nagydíjra készülhetett a Formula 1 mezőnye a németországi Nürburgringen, ahol korábban Német, Európai és Luxemburgi Nagydíjakat is rendeztek már. A pálya ezúttal ugyan csak beugróként szerepelt a versenynaptárban, ám a körülmények így is izgalmas futamot vetítettek előre, hiszen a szokásosnál jóval hűvösebb idő várta a csapatokat.

A rajtrács a szombati időmérő edzéshez képest semmit sem változott, a két Mercedes várta az első sorból a 60 körös futamot, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton sorrendben, míg mögöttük Max Verstappen és Charles Leclerc foglalt helyet a harmadik, illetve negyedik pozícióban.

A rajt előtti érdekességek közé tartozott, hogy a Racing Point csapatánál Nico Hülkenberg ismételten beugróként indulhatott, ezúttal a lebetegedő Lance Stroll helyén, Kimi Raikkönen 323. futamával, átvette a legtöbb F1-es rajt rekordját, Daniel Ricciardo pedig úgyszintén a hatodik helyről vághatott neki a futamnak, ahogy 2013-ban is, mikor utoljára itt járt a világbajnokság.

A rajtnál úgy tűnt, Hamilton indult el jobban, ám a csapattársával vívott csatájukból Bottas került ki győztesen. A gumik melegítésével mindenki küzdött az elején, de ennek ellenére gond nélkül eljött a mezőny. Említésre érdemes momentum volt Sebastian Vettel bemozdulása, a négyszeres világbajnok még a lámpák kialvása előtt gurult előre, de mivel nem került ki az érzékelési zónából, így megúszta az esetet.

A nagyobb akciók a 10. körtől indultak meg. Alexander Albonnak és Leclercnek is sikerült jobban elfékezni a gumijait, így elég korán ki kellett jönniük, igaz a monacói még ezek előtt csatázott egyet Ricciardóval. Kicsit később előbb Vettel került el épphogy egy ütközést Antonio Giovinazzival, a 13. kör elején pedig Bottas rontott ugyanott, így elvesztette a vezető pozícióját. Még ugyanabban a körben hibázott hatalmasat Raikkönen is, George Russelt ütötte ki szintén a célegyenes végén.

Utóbbi eset miatt egy fél kör erejéig a virtuális biztonsági autót is belengették, a 2007-es világbajnok pedig egy 10 másodperces büntetést kapott. Az újraindítás tehát hamar eljött, de ezután újabb drámák következtek. Albon Daniil Kvyat autójával koccant össze, ami után az orosz elvesztette az első szárnyát, Bottas autója pedig elkezdett lelassulni, így a pole pozíciós kénytelen volt feladni a versenyt.

A 23. körben már a harmadik és a negyedik kieső is megvolt, Esteban Ocon Renaultjában a sebességváltó hibásodott meg, nem sokkal később Albon is feladta. Ekkor a győzelemért egy Hamilton-Verstappen párharcra lehetett számítani, a dobogó legalsó fokára pedig Ricciardo, Leclerc, Norris, Perez és Sainz is esélyes volt, de a McLaren brit pilótájának autója elkezdett motorerőt veszíteni, végül a 44. körben parkolt le a pálya szélén.

E miatt jött be a Safety Car, hiszen a McLaren rossz helyen is volt és kicsit égni is kezdett. A kezdés előtt az egy és a kétkiállásos stratégia is reálisnak tűnt, de így inkább az utóbbi jött be, hiszen a biztonsági autós fázis alatt mindenki bejött egy újabb kerékcserére. Az újraindítás viszont nem hozott nagy izgalmakat, Sergio Perez ugyan üldözte egy ideig Ricciardot, ám utolérni már nem tudta, így az ausztrál pilóta két év után először állhatott dobogóra, a Renault-val pedig első alkalommal. Verstappen sem tudott már mit kezdeni a hatszoros világbajnokkal az élen, de beért a második helyen és a leggyorsabb körért járó plusz egy pontot is elvitte.

Lewis Hamilton tehát megtudta nyerni a futamot, ezzel a sikerrel pedig már 91. futamgyőzelmét aratta, amivel beállította Michael Schumacher rekordját. A pontversenyben is tovább növelte az előnyét, még egy lépéssel közelebb kerülve ahhoz, hogy a világbajnoki címek tekintetében is utolérje a legendás német pilótát. A folytatás két hét múlva jön Portugáliában.

Eredmények:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás