promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
UEFA-szuperkupa a Puskásban, öt érdekesség a Bayern München–Sevilláról
Borítókép:  a mérkőzés győztese, a Bayern München. Forrás: AFP/Kisbenedek Attila.
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A 2020-as Szuperkupa-finálé forgatókönyve sok mindenben idézte a régmúltat: akár a játékidőt, akár a résztvevőket, akár a gólszerzőket említjük. A legérdekesebb dolgokat összegyűjtöttük a Bayern München–Sevilla mérkőzés kapcsán.

1) Sokat látott vendégek: akár UEFA-kupának, akár Európa Ligának hívják a sorozatot, valamiért a Sevilla alapvetően sikeres tudott lenni a második számú európai kupasorozatban. Mindezt az elmúlt 14 évben hat alkalommal sikerült megnyernie, ebből az EL-t négyszer. Mindennek persze vonzata, hogy így részt vehetnek a következő szezon elején rendezendő Szuperkupa-döntőben is, ám azt eddig csak egyszer nyerték meg, még 2006-ban. Győzniük ezúttal sem sikerült, de megszorongatták a Bayernt, így most sem vallottak szégyent.

2) A szokásos ráadás: az utóbbi években már gyakorlatilag teljesen megszokottá vált, hogy a kétszer 15 perces hosszabbításig eljut ez a meccs. Az elmúlt hét alkalomból ötször így volt ez – most már tudjuk, hogy a németek és a spanyolok túlórára kényszerültek. Hosszabbításban nyert az FC Barcelona, a Real Madrid és a Liverpool, a Bayern München pedig másodjára vitte el a trófeát, megint csak a ráadásban, ahogy legutóbb a Chelsea ellen is. A különbség, hogy akkor a büntetőkig is eljutottak a felek.

3) A labda: a különböző kupáknak és bajnokságoknak volt már mindenféle külsővel ellátott játékszere, így a BL-nek és az EL-nek is megvan a saját jellegzetes labdája. Utóbbi kettőnek az Adidas készíti, amely az európai, és egyúttal a nemzetközi szövetséggel is nagyon régi kapcsolatot ápol. A mostani Európai Szuperkupa-döntő sem volt kivétel: a német cég most is egy egyedi dizájnnal jelentkezett. Ezúttal 18 gyermek rajza kerül fel a labdára, melyeket az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin személyesen válogatott ki.

4) Trükkös védekezés: láttunk már olyat, hogy hatalmas átlövésre kellett felkészülni egy szabadrúgásnál, majd mégis a felugró sorfal alatt ment el a labda. A Sevilla játékosai valószínűleg úgy voltak vele, hogy minél hamarabb elnyomják ennek az esélyét: a 66. percben, David Alaba pontrúgásánál, Oliver Torres konkrétan befeküdt a sorfal mögé. Mint utóbb kiderült szükségtelenül, de ugye jobb félni, mint megijedni.

5) Gólszerzők: a Bayern München négyszer is a Sevilla kapujába juttatta a labdát, de csak kettő volt ebből szabályos. Viszont mind a két góllal kapcsolatban fel lehet hozni egy-egy sztorit:

  • az első gólt szerző Leon Goretzka olyat tett, amire utoljára 19 évvel ezelőtt a Bayern–Liverpool döntőn volt példa, vagyis, hogy egy német játékos betaláljon, akkor Carsten Jancker volt eredményes;
  • Javi Martinez rúgta a második gólt, amivel tulajdonképpen meccset nyert a csapatának, de hasonlót csinált akkor is, amikor a bajorok utoljára, 2013-ban nyerni tudtak. Hét évvel ezelőtt szintúgy betalált a hosszabbításban.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás