promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
US Open: Djokovic rég eltolta, így új király ült fel Nadal trónjára
Borítókép:  AL BELLO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Őrült meccs, őrült tie-break, de Dominic Thiem egy kemény ötszettes döntőben megnyerte élete első Grand Slam-trófeáját

Rendhagyó US Open következett, ahol gondolkodtak a tenisz rajongók, hogy milyen meglepetést fog tudni okozni ez az egész verseny, mert az elején úgy gondolta mindenki, hogy semmilyet.

Hiába volt címvédő, Rafael Nadal nem érezte biztonságosnak Amerikában a járványhelyzetet, plusz túl közel van a salakos Grand Slam, vagyis a Roland Garros, ahol továbbra is ő a császár, így érthető, ha a keménypálya helyett inkább arra készül. A US Opent, meg eleve az idényt Roger Federernek a térdsérülése miatt kellett kihagynia, míg Andy Murray GS-győztesként nem volt olyan formában, hogy nagyobb sikereket tudjon produkálni a versenyen.

Érthető volt, hogy így mindenki betippelte Novak Djokovicot győztesnek, mint a US Open legnagyobb esélyesét. Azonban jött a dráma: a szerb dühös volt, mivel nem ment neki jól az első szett Pablo Carreno-Busta ellen. Figyelmetlenül és hanyagul labdameneten kívül hátraütött egy labdát, ami nyakon talált egy vonalbírót, így nem volt mese, a szabályok értelmében ki kellett őt zárni a US Openről.

Ezután eldőlt, hogy biztosan friss Grand Slam bajnokot fognak avatni, mivel Murray és Cilic kiesett, Wawrinka nem indult, míg Del Potro Federerhez hasonlóan sérült.

Sokan gondolták az orosz Medvedevet a fináléba, aki tavaly ugyanitt nagyon megszorongatta Nadalt, de Thiem az elődöntőben átrobogott rajta 3-0-val, és tökéletes játékkal. Alexander Zverevnek a másik elődöntőbe 2-0-ás hátrányból kellett felállnia Carreno-Busta ellen, de utána hibátlanul játszott, és jutott így be a döntőbe.

A tapasztalati előny mindenképpen Thiemnél volt, aki már a negyedik Grand Slam döntőjén szerepelt, míg Zverevnek ez volt az első. Ettől függetlenül mind a ketten izgultak, mert nem olyan nevek álltak a másik oldalon, mint egy Nadal, Federer, vagy Djokovic.

Ha ezt a Grand Slam döntőt nem nézzük, akkor a kilenc összecsapásukból hét alkalommal az osztrák nyert, és csak kétszer diadalmaskodott a német, bár ez itt most valóban vajmi keveset számított, mivel mindketten a legjobbjukat akarták nyújtani. Ezt bizonyítja is a kemény ötszettes mérkőzés.

Thiem az elején nagyon nem találta magát. Olyan volt, mintha a Medvedev elleni formáját egyszerűen az öltözőben hagyta volna. Zverevnek nem is kellett megerőltetően játszania, és úgy húzott el két nyertes szettel. (6-2; 6-4)

Dominic Thiem nehezen, de visszatalált önmagához, és felfogta, hogy magasabb fokozatra kell kapcsoljon, mivel csak egy Grand Slam-trófeáért megy a harc. A harmadik szettnél is voltak olyan pontok, ahol benne volt a levegőben, hogy ezt Zverev végig viszi, de ő is izgult, amit az osztrák meg is érzett. Végül beérett Thiem igyekezete, és a következő két szettet ő tudta hozni. (6-4; 6-3)

Megkezdődött a végső, vagyis ötödik szett, ami a legizgalmasabb volt. A két teniszező nem bírt egymással. Mind a kettejüknek lett volna esélye befejezni a tie-break előtt a mérkőzést, de elizgulták, elütötték magukat. Aztán 6-6 után kezdetét kellett vegye a rövidítés.

Thiem fizikálisan nem volt a toppon, Zverev főleg fejben esett szét. A németen ez látszott is, mert amúgy is nagy hiba tie-breakben két kettőshibát ütni, de ha ez egy Grand Slam-döntő utolsó szettje, akkor meg főleg. Zverev hibái később megbosszulták magukat, és 8-6-ra az osztrák végre megnyerte első GS-trófeáját.

Thiem el is mondta, hogy az lett volna a legjobb, ha mindketten nyernek, de hát csak egy győztes lehetett.

Az őrült csata 4 óra 1 percig tartott. Ezzel a 27 éves osztrák lett az első, aki kétszettes hátrányból nyert a döntőben – legalábbis az Open-éra 1968-as bevezetése óta.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás