promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő végjáték után dőlt el, hogy ki az NB I másik kiesője
Borítókép:  MTI/Czeglédi Zsolt
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A magyar élvonal, az OTP Bank Liga 2019/2020-as szezonjának zárófordulója előtt még négy csapat (Újpest, Paks, Debrcecen, Kisvárda) is a kiesés elkerüléséért harcolt. Végül eldőlt, hogy a már korábban az elsőosztálytól búcsúzó Kaposvár mellett a Debrecen esik ki.

Ha van érv a tizenkét csapatos magyar elsőosztály mellett az mindenképp az, hogy a szerzett és a vesztett pontoknak különös jelentőségük van. Egy-egy jó sorozattal dobogóközelbe lehet kerülni, míg elég egy rossz széria, és már a kiesés elkerülése a cél. Az OTP Bank Liga 2019/2020-as szezonja úgy alakult, hogy az utolsó, 33. forduló előtt még matematikailag négy csapat (Újpest, Kisvárda, Paks, Debrecen) is azért küzdött, hogy a következő idényt ne a másodosztályban kezdje.

A négy fenn említett csapat közül az Újpestnek a helyzete volt a legkönyebb: a lila-fehér együttes ugyanis a már hetekkel korábban búcsúzó Kaposvárt fogadta hazai pályán. Míg a Debrecen és a Paks egymás ellen játszott, a Kisvárda pedig a Diósgyőr otthonába látogatott. Egyértelmű (de nem egyszerű) volt a Debrecen helyzete: a cívisvárosi csapat csak akkor biztos bennmaradó, ha hazai pályán három pontot szerez a Paks ellen. Vereség esetén kiesik, míg döntetlennél a többi mérkőzés alakulását kell figyelembe venni. Hogy pontosan ki és hogyan tud kiesni az NB I-ből, arról ide kattintva olvashatsz.

A három, kiesés szempontjából érdekes mérkőzést (Debrecen-Paks, Újpest-Kaposvár, DVTK-Kisvárda) egy időpontban, 17:30-as kezdéssel rendezték meg. Ami pedig az első negyvenöt perc után kiderült, az az, hogy

  • az Újpest biztos bennmaradó, ugyanis 3:0-s előnnyel ment a félidei pihenőjére;
  • a Debrecen a Paks 1:0-s előnye miatt biztos kieső;
  • a Kisvárda 2:0-s Diósgyőrben szerzett előnyével nemcsak bennmaradó, de meg is előzi a tabellán a DVTK-t.

Fontos jelezni, hogy a DVTK-Kisvárda a 36. percben félbeszakadt, miután Vad II játékvezető dörgés, villámlás és felhőszakadás miatt az öltözőbe rendelte a játékosokat. A legnagyobb kérdés a második félidők előtt az volt, hogy:

megfordítja-e a 0:1-s állást a Debrecen, avagy a Paks lesz jövőre is elsősztályú klub?

A 73. percig úgy tűnt, hiába küszküdik a DVSC, még helyzet kialakítására sem képes. Majd jött a 74. perc és egy hosszan előreívelt labda, amiért Trujic harcolt meg, majd Rácz elképesztő hibáját követően a kapuba lőtt. Ekkorra – a többi mérkőzés szinte változatlan eredménye miatt – már magára maradt a Debrecen. Ha még egy gólt szerez, bennmarad, amennyiben nem, kiesik. Nos, Kondás Elemér együttese hiába egykapuzott, hiába próbált meg mindent, lőtt Szatmári és Ferenczi révén a hosszabbításban kapufát, maradt az 1:1-es állás, ami azt jelenti, hogy a Kaposvár mellett a Debrecen kezdi meg a következő szezont a másodosztályban.

A mérkőzés lefújását követően több tucat debreceni ultra rontott be a pályára, s szólalkozott össze a csapat játékosaival, volt olyan labdarúgó, akivel levetették a mezt. A rendőrségnek kellett közbelépnie, hogy ne legyen nagyobb gond. 

A sors iróniája, hogy ez a mérkőzés volt Tőzsér Dániel pályafutásának utolsó mérkőzése, a labdarúgó sírva búcsúzott a profi labdarúgástól.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A cívisvárosi klub elképesztő végjátékot követően 27 év után búcsúzik az NB I-től.

A 33. forduló eddigi végeredményei:
ZTE-MOL Fehérvár FC 1:1
Újpest-Kisvárda 5:0
Diósgyőr-Kisvárda 0:2
Debrecen-Paks 1:1

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás