promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Matekóra: ki és hogyan eshet ki az NB I-ből?
Borítókép:  MTI/Czeglédi Zsolt
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hétévégén jön az OTP Bank Liga 2019/2020-as idényének utolsó fordulója. Matematikailag négy csapat eshet ki az élvonalból: az Újpest, a Paks, a Kisvárda és a Debrecen. Utána mentünk annak, hogy ki és hogyan eshet ki a magyar élvonalból.

Amikor a magyar labdarúgó válogatott 2015 júniusában legyőzte Finnországot az Európa-bajnoki-selejtezőn, a mérkőzést közvetítőt Hajdú B. István akkor azt mondta:

eljött a pillanat, amihez minden magyar ért, lehet számolgatni.

Nos, most elkezdtünk számolgatni, de nem a válogatott Eb-esélyeit, hanem annak mentünk után, hogy kik és hogyan eshet ki a magyar élvonalból.

A helyzet ugyanis az, hogy amerikai filmrendezők sem tudtak volna izgalmasabb végjátékot készíteni az OTP Bank Liga 2019/2020-as idényének, mint, ami az utolsó forduló előtt kialakulhat: a helyzet az, hogy

matematikailag négy csapat eshet ki, méghozzá a Debrecen, az Újpest, a Kisvárda és a Paks. Persze van, akinek több, van, akinek kevesebb esélye van az NB II-es tagságra.

Nézzük előbb a 33. forduló párosítását (megjelöltük benne a kiesés szempontjából fontos mérkőzéseket).

  • ZTE–Fehérvár, 15.15 (M4 Sport)
  • DVTK–Kisvárda, 17.30 (Duna World)
  • DVSC–Paks, 17.30 (M4 Sport)
  • Újpest–Kaposvár, 17.30
  • Ferencváros–Mezőkövesd, 20.00 (M4 Sport)
  • Puskás Akadémia–Bp. Honvéd, 20.00 (Duna World)

Most pedig nézzük csapatonként az eshetőségeket, kezdjük a Debrecennel. A cívisvárosi együttes jelenleg a 11. helyen, tehát kiesőhelyen áll 38 ponttal. Egyértelmű, ha nem szerez pontot a Paks ellen, jövőre a másodosztályan folytatja. Amennyiben nyer, biztos bentmaradó, hiszen a Paksnak most 40 pontja van. Ha döntetlen játszik, akkor csak abban az esetben marad benn, ha a DVTK hat gólos különbséggel veri a Kisvárdát – valljuk be, ennek nem sok esélye van.

Folytassuk a 10. helyen álló és 39 pontos Kisvárdával. Kiesik, ha kikap a Diósgyőrtől és a Debrecen legyőzi a Paksot. Illetve, akkor is kiesik, ha hatot kap a DVTK-től, miközben a DVSC–Paks meccs döntetlenre végződik. Azonba ha legalább egy pontot szerez a DVTK ellen, biztos bennmaradó.

Mi a helyzet a Pakssal? Amennyiben a Paks nem kap ki a Debrecentől, biztosan bennmaradó. Amennyiben a Paks vereséget szenved már érdekesebb a helyzet, hiszen akkor annak kell szurkolnia, hogy a

  • Kisvárda ne szerezzen pontot Diósgyőrben;
  • az Újpest ne szerezzen pontot a Kaposvár ellen.

Az Újpest helyzete elég egyszerű: nem szabad kikapnia Kaposvártól. Amennyiben ez megtörténik, akkor sem szabad kettő gólnál nagyobb arányú vereséget szenvednie, mint a Paksnak. A lila-fehérek akkor is bennmaradnak, ha a Kisvárda és a Debrecen közül az egyik vereséget szenved, valamint akkor is, ha a Debrecen–Paks meccs döntetlenre végződik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás