Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Európában egyedülálló lépésre készülnek a skótok

Sport & Szabadidő

HZS - 2020.01.16. 11:50

A Skót labdarúgó-szövetség heteken belül elfogadhatja azt a szabályozást, amely kimondja, a tizenkét éven aluli gyerekek nem fejelhetnek az edzéseken.

Egy előző év végi, a Glasgow-i Egyetem által készített felmérés kimutatta:

a korábbi profi labdarúgóknál három és félszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy degeneratív agyi elváltozás következtében halnak meg, mint az átlagemberek.

Ennek csak egyik oka, hogy a játékosok már gyerekkoruktól kezdve fejelnek a labdába, mégis ennek tiltása az első lépés a demencia megelőzésében. Az Amerikai Egyesült Államok futballszövetsége már korábban felismerte a problémát, és 2015 óta titlja, hogy a 12 éven aluli gyerekek edzésen a fejelést gyakorolják.

Heteken belül ugyanezen szabályozás bevezetésére készül a Skót labdarúgó-szövetség. Ezzel Skócia lenne az első Európában, amely tiltaná a fejjel történő gyakorlást a 12 éve alatti labdarúgók körében – számol be a hírról a BBC Scotland.

„Boldog vagyok. Azt gondolom, hogy amíg ugyan maradt néhány megválaszolatlan kérdés a tanulmányunkban, azért egy üzenet keresztül ment, az, hogy a futballnak valamilyen módon változnia kell" –  Dr Willie Stewart a tanulmány készítésének vezetője.

Borítókép: SEAN MURPHY / IMAGE SOURCE

Mi az a demencia?

„A demencia kifejezés nem önálló betegséget jelöl, hanem összefoglaló névként használható minden olyan állapotra, amikor az idegsejtek pusztulása vagy működési zavara miatt a szellemi képességek hanyatlani kezdenek. Ezekre az állapotokra jellemző tünet a feledékenység, a gondolkodás és a beszéd zavara, a személyiség és a viselkedés megváltozása." (forrás: bhc.hu)

Legfrissebb híreink

Vissza a főoldalra.
Kilencezer éve élt nő arcát rekonstruálták, így néztek ki őseink – fotó