promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Európában egyedülálló lépésre készülnek a skótok
Borítókép:  SEAN MURPHY / IMAGE SOURCE
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Skót labdarúgó-szövetség heteken belül elfogadhatja azt a szabályozást, amely kimondja, a tizenkét éven aluli gyerekek nem fejelhetnek az edzéseken.

Egy előző év végi, a Glasgow-i Egyetem által készített felmérés kimutatta:

a korábbi profi labdarúgóknál három és félszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy degeneratív agyi elváltozás következtében halnak meg, mint az átlagemberek.

Ennek csak egyik oka, hogy a játékosok már gyerekkoruktól kezdve fejelnek a labdába, mégis ennek tiltása az első lépés a demencia megelőzésében. Az Amerikai Egyesült Államok futballszövetsége már korábban felismerte a problémát, és 2015 óta titlja, hogy a 12 éven aluli gyerekek edzésen a fejelést gyakorolják.

Heteken belül ugyanezen szabályozás bevezetésére készül a Skót labdarúgó-szövetség. Ezzel Skócia lenne az első Európában, amely tiltaná a fejjel történő gyakorlást a 12 éve alatti labdarúgók körében – számol be a hírról a BBC Scotland.

„Boldog vagyok. Azt gondolom, hogy amíg ugyan maradt néhány megválaszolatlan kérdés a tanulmányunkban, azért egy üzenet keresztül ment, az, hogy a futballnak valamilyen módon változnia kell" –  Dr Willie Stewart a tanulmány készítésének vezetője.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás