promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy biztos útja a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Eb-re
Borítókép:  Kovács Tamás/MTI/MTVA
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Már csak egy mérkőzése van hátra a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Eb-selejtező sorozatból. Röviden átnéztük a forgatókönyveket, illetve azt, hogy milyen esélyei vannak a nemzeti csapatnak.

A magyar válogatott három napon belül két Európa-bajnoki selejtezőt is játszott. A Marco Rossi irányította együttes előbb Horvátország otthonában kapott ki 3-0-ra, majd hazai pályán verte 1-0-ra Azerbajdzsánt. Mindkét eredmény megfelel az előzetes elvárásoknak, számításoknak. 

 

Magyarországra már csak egy selejtezőmérkőzés vár, november 19-én, Walesben. Mielőtt azonban áttekintenénk a vetélytársak „útját", nézzük meg az E-csoport jelenlegi állását:

Mint látható, Magyarország jelenleg a második helyen áll hét lejátszott mérkőzés után tizenkét pontot szerezve. Az eddigi eredményeink a következőképp alakultak:

Szlovákia–Magyarország 2-0
Magyarország–Horvátország 2-1
Azerbajdzsán–Magyarország 1-3
Magyarország–Wales 1-0
Magyarország–Szlovákia 1-2
Horvátország–Magyarország 3-0
Magyarország–Azerbajdzsán 1-0


Ezek az eredmények – főképp a walesi és horvátok elleni sikerek – azt jelentik, hogy az utolsó fordulónak úgy megy neki Magyarország, hogy ha nyer Wales ellen, ott lesz a 2020-as Budapesten is megrendezett Európa-bajnokságon.

Hogy miként?

Először nézzük a reális forgatókönyvet: az utolsó fordulóra – amennyiben persze a papírforma érvényesül – úgy érkeznek meg a csapatok, hogy Horvátország egy Szlovákia elleni győzelemmel 17 pontot szerezve biztos résztvevő, míg Wales Azerbajdzsán vélhető idegenbeli legyőzésével 11 pontos lesz, megelőzve ezzel Szlovákiát.

Tehát a hetedik kör előtt a következő lesz a sorrend és a pontszám:

  1. Horvátország 17 pont
  2. Magyarország 12
  3. Wales 11
  4. Szlovákia 10
  5. Azerbajdzsán 1

Az utolsó körben Szlovákia–Azerbajdzsán és Wales–Magyarország mérkőzést rendeznek. A képlet nem tűnik túl bonyulutnak:

  • ha Magyarország a Cardiff City stadionjában legyőzi a Gareth Bale nevével fémjelzett együttest, ott van a 2020-as Eb-n, mint csoportmásodik.
  • ha Magyarország döntetlent játszik Waesben, és Szlovákia az utolsó mérkőzésén nem győzi le Azerbajdzsánt, akkor is Dzsudzsák Balázsék mehetnek az Eb-re.
  • ha Magyarország csak egy pontot szerez és Szlovákia legyőzi Azerbajdzsánt, akkor két 13 pontos válogatott lesz a csoportban. Ám mivel a magyar csapat oda-vissza kikapott a szlovákoktól, az egymás elleni eredmények miatt északi szomszédunk jut ki egyenes ágon a kontinenstornára. (Magyarország pedig a Nemzetek Ligája majdani állástól függően akár vigaszágra is kerülhet.)

Azt mindenképpen jegyezzük meg, hogy a horvát válogatott csak úgy biztosíthatja be az Eb-részvételt, ha legyőzi Szlovákiát. Ha esetleg vereséget szenvedne, akkor az is előfordulhat, hogy lemarad a kontinenstornáról.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás