promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
55 éve arattuk legnagyobb sikerünket a foci-Eb-n
Borítókép:  Pierre Bernard francia kapus ment Mészöly Kálmán elöl. A negyeddöntő visszavágóján nemzeti tizenegyünk 41-szer találta el a francia kaput (AFP)
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nem akármilyen út vezetett 1964-ben a magyar foci történetének máig egyetlen Eb-érméhez. Wales, NDK és Franciaország is hiába akarta a nemzeti tizenegy útját állni, majd a tornán a spanyokkal és a dánokkal kellett szembenézni. A franciák elleni kettős diadal góljait meg is nézhetjük. Ne hagyjuk ki! 

3800 néző a barcelonai Camp Nouban az bizony nem sok. Csakhogy 1964-ben járunk, a szocializmus még tombol Magyarországon, a Kádár-rendszer alatt nemigen gondolhatta úgy több tízezer magyar, hogy a helyszínen szurkol a futballválogatottnak azért, hogy érmet nyerjen az Európa-bajnokságon. (Hogy a dán drukkerek hol voltak, az megint más kérdés.) 

1964. június 20-án a futballtörténelem második Európa-bajnokságán a bronzmeccset tartják Barcelona legendás stadionjában,

és 120 perc alatt megszületik a magyar győzelem és érem.

Bene Ferenc a 11. percben gólt szerez, a 82. percben egyenlít Bertelsen, a hosszabbításban viszont Novák Dezső három percen belül kétszer is betalál (előbb 11-esből), így történelmivé váló eredményt ér el a nemzeti tizenegy Baróti Lajos szövetségi kapitány irányítása alatt (a pályán Albert Flóriánnal, Farkas Jánossal, Mészöly Kálmánnak, vagyis az 1966-os híres vb brazilverőivel).

Azóta is ez az egyetlen érmünk az Eb-kről. 

Bene már a spanyolok elleni elődöntőben is betalált (hosszabbításban 2:1-re alulmaradtunk), pályafutása egyik legnagyobb évében pedig olimpiai bajnok is lett.

(Az 1964-es tokiói játékokon a magyar futball máig alulértékelt géniusza szerezte Magyarország mind a hat gólját a Marokkó ellen 6:0-ra megnyert meccsen.) 

Ami az 1964-es Eb-t illeti, az akkor még négycsapatos tornára sem akármilyen úton jutottak el legjobbjaink: 

1. forduló: Magyarország–Wales 3:1, 1–1. 

Nyolcaddöntő: NDK–Magyarország 1:2, 3:3.

Negyeddöntő: Franciaország–Magyarország 1:3, 1:2. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás