promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen hangulatú nemzetközi kupadöntőt játszott 50 éve az Újpest
Borítókép:  Newcastle a fanatizmus szimbóluma lett, de Újpestnek sem kellett szégyenkeznie (Vintage Photos Online)
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Európa-ligánál is sokkal rangosabb sorozatban, az 50 évvel ezelőtti Vásárvárosok Kupájában a Liverpool, a Chelsea és a Juventus hamar elszállt, az Újpest viszont veretlenül jutott el a döntőbe. A döntőben sokkal felemelőbb hangulat várt rá, mint 2019-ben az Európa-liga fináléjában a Chelsea-re és az Arsenalra.  

A gólokat ugyan nem nézzük szívesen a newcastle-i videón, de egyrészt mégis nagyon büszkék lehetünk rá, hogy elkészülhettek ezek a felvételek, másrészt

a nézőtér hangulatáért megéri belepillantani.

Éppen 50 éve 1969. május 29-én ugyanis, egy nagy menetelés után, nemzetközi kupadöntőt játszott az Újpesti Dózsa Newcastle-ben, mégpedig az akkoriban igencsak rangos – a mai Európa-ligánál rangosabb – VVK-sorozat végén. A Vásárvárosok Kupája az UEFA-kupa elődje volt, bajnoki dobogósok részvételével, hiszen

a BL elődjének számító BEK-et kizárólag a bajnokoknak tartották fent. 

Ma, amikor az Európa-ligában szinte streril körülmények között kell játszaniuk a csapatoknak a fináléban (alig jut hely a Chelsea és az Arsenal drukkereinek), felemelő nézni, milyen körülmények között futbalozhatott 50 éve az Újpest Newcastle-ben. Fanatizmus felsőfokon: 

Azért a visszavágó sem kutya, és persze a szívünknek sokkal kedvesebb. Egyrészt

a fénykorának kezdetén járó, világklasszisokkal kiálló Újpest lenyűgözően futballozik az első félidőben,

Bene és Göröcs találataival már 2-0-ra vezet, vagyis a fordítás küszöbén áll (fordulás után az angol csapat visszafordítja a csatát, 2-3 a vége). Másrészt a magyaroknak sem kell szégyenkezniük a légkörért, a Megyeri úton 37 ezer szurkoló teremt olyan hangulatot, amelyben élmény a futball: 

A döntőről és az odavezető útról a Newcastle-höz és hazánkhoz is erősen kötődő Matthew Watson-Broughton könyvet írt, friss megjelenéssel, ezt maga mutatja be az Újpest sport című műsorban, magyarul: 

Arról, hogy 1969-ben a VVK mit is jelentett az európai klubfutballban, már az 1. forduló is sokat elmond. Ekkor,

a legjobb 64 között búcsúzott például a Liverpool, az Athletic Bilbao ellen.

A Chelsea ezt a kanyart még vette, de a következőt már nem, többek között a Juventussal együtt zuhant ki a 2. fordulóban.

Az Újpest (amelynek az 1. fordulóban végül nem kellett játszania az US Luxembourg ellen) veretlenül jutott el a fináléba, de ennél sokkal többet mondanak az ellenfelek és az eredmények: 

  • 2. forduló: Arisz Szaloniki–Újpest 1-2, 1-9
  • 3. forduló: Legia Warszawa–Újpest 0-1, 2-2
  • Negyeddöntő: Leeds United–Újpest 0-1, 0-2
  • Elődöntő: Göztepe–Újpest 1-4, 0-4   
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás