promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tragédia a stadionban: 34 éve kergették halálba a Juve-szurkolóit
Borítókép:  AFP/Dominique Faget
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A foci stadionokban történt tragédiák sorában az elsők között emlegetik a Heysel Stadion-beli katasztrófát. Az 1985-ös BEK-döntő előtt 39, zömmel Juventus-szurkoló lelte halálát a Liverpool-drukkerek elől menekülve a tribünön. Máig érthetetlen, de a finálét ennek ellenére lejátszották.

A Heysel-katasztrófa a stadionkatasztrófák első „paragrafusa” az ide vonatkozó kódexben, ma szakdolgozati témaként dolgozzák fel egyetemisták. Négy évvel előzte meg a legalább ennyire hírhedtté vált Hillsborough-i tragédiát, melynek során 96 embert nyomott halálra a tömeg a sheffieldi stadionban a Liverpool–Nottingham FA-kupa elődöntője közben.

A brüsszeli Heysel Stadionban, a Juventus-Liverpool BEK-döntőn szerencsére nem volt ennyi halálos áldozat (39), és a felelősségre vonás sem maradt el olyan sokáig, mint Hillsborough esetében.

A videó erőszakos képsorokat tartalmaz, kizárólag felnőtt olvasóinknak ajánljuk: 

A '80-as évek közepén az angol futballhuliganizmus még uralta nemcsak a sziget foci közegét, de a kontinensét is, ha egy-egy brit klub tábora ellátogatott valamelyik európai stadionba. Ma 34 éve Brüsszelben is hömpölyögtek az utcákon a Liverpool fanatikusai. Csapatuk egyhuzamban háromszor volt bajnok erre az évre fordulva, és az előző évi BEK-trófeát is ők birtokolták.

A katasztrófa előzménye volt az előző évi Roma–Liverpool meccs, ahol számos angol drukkert vertek és késeltek meg a mérkőzést követően. A '85-ös BEK-döntő előtt két belga ificsapat játszott egyfajta gála-meccset, mely alatt a felhevült angol és olasz drukkerek először összecsaptak.

Ezt követően, miközben Kenny Dalglish, Ian Rush, Paolo Rossi és Michel Platini az öltözőben készülődtek a bemelegítésre, a Liverpool-szukolók egy csoportja – nagyjából egy órával a kezdés előtt – áttörte a semleges szektor kerítését, s berohant az őket hergelő olasz drukkerek közé. Egyes liverpooli vélemények máig azt állítják, hogy az olaszok provokálták ki a tragédiát, természetesen csak ezzel nem lehet megmagyarázni, hogy miért kergetett halálba több tucat embert az angol kemény mag.

Ahogy a Juve-drukkerek hátra szorultak a Pool-szurkolók elől menekülve, a szektor beton falához préselődtek. Miközben többen megpróbáltak átmászni rajta, a fal leomlott. A legtöbben a falomlás következtében haltak meg, a sérültek száma mintegy 600-ra volt tehető. 32 olasz, 4 belga, 2 francia és egy ír drukker vesztette életét.

(Fotó: AFP)


A Juve-drukkerek ezután elözönlötték a pályát, de a rendőrök megakadályozták, hogy közel férkőzzenek az angolok szektoraihoz.

A tragédiáról valószínűleg nem értesítették a játékosokat, a döntőt így mai szemmel nézve érthetetlen módon lejátszották. A rend még a meccs alatt sem állt helyre a lelátón, minden szektort rendőrök özönlöttek el.

A mérkőzést 1-0-ra a Juve nyerte Platini tizenegyesével, melyet a világ kevés játékvezetője adott volna meg: Bonieket jó két méterrel a tizenhatos vonala előtt buktatták a Liverpool-védők. 

A tragédiáért az UEFA döntéshozói közül legtöbben a Liverpool drukkereit tették felelőssé, s öt évre minden angol csapatot eltiltottak a nemzetközi kupaszerepléstől. 1990-ben térhettek vissza az európai vérkeringésbe a brit klubok.

A tragédia nyomán számos rendőri vezetőt, egy rendőr parancsnokot, és 14 Liverpool-szurkolót ítéltek el, a drukkereket emberölés bűntettével.  

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás