promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az Everest tetején lőtt fotó láttán elmegy a kedvünk a Himalájától
Borítókép:  AFP/Prakash Mathema
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A 34 éves nepáli Nirmal Purjának köszönhetjük azt a képet, mely megmutatja, hogy fest egy zsúfolt csúcsmászás a Mount Everesten. Álmainkban semmiképpen sem ezt képzeljük magunk elé.

A Mount Everestre évente hegymászó tömegek akarnak feljutni, idén 800-900 mászóengedélyt adtak ki a helyi hatóságok. Tavaly 807 ember jutott fel a csúcsra. Most az egyik mászó egy olyan fotót lőtt a világ legmagasabb hegyének csúcsa közelében, mely pontosan érzékelteti, hogy mi folyik odafenn.

Aki szereti a hegymászást, nagyjából egyszer életében van egy olyan álma, hogy őrületes erőfeszítések árán, mínusz 25-30 fokban, lehetőleg verőfényes napsütésben felkapaszkodik az Everestre. Lehetőleg egyedül, esetleg egy kis csoporttal. Az álomban azonban semmiféleképp nem szerepel tömeg az Everest csúcsán, hiszen ez nem egy mátrai, gerecsei teljesítménytúra. Hanem a hegyek hegye, ahol az ember a maga csendességében szeretné megélni, hogy feljutott a bolygó legmagasabb pontjára, amelynél magasabbra már csak repülővel, űrhajóval lehet eljutni.

Nos ez a hely szerda reggel így festett.

Az április-május fő időszaknak számít a nyolcezreseken, hisz a monszun még csak közeleg, a bruális télnek pedig vége. Május közepe-vége felé nyílnak azok az időjárási ablakok, melyek alkalmával több napos lehetőség nyílik a sikeres csúcstámadásra. Ezúttal több mint háromszázhúsz ember indult meg felfelé. A fotón az látszik, hogy gyakorlatilag egymás sarkát tapossák a mászás minden romantikáját nélkülözve. Egy ilyen képet szinte minden évben lehetne lőni az Everest csúcsáról. Ezt hozta a kereskedelmi mászás elterjedése, melynek során kisebb tapasztalattal bíró mászók tömegei, különböző turista irodáknak komoly pénzt befizetve, serpák és oxigén segítésével fújtatnak felfelé. 

A képet Nirmal Purja készítette, aki egy volt speciális kommandós.

Idén azt a nem túl egyszerű célt tűzte ki, hogy a Föld mind a tizennégy nyolcezres csúcsára felmászik – hét hónap leforgása alatt. Ilyet eddig még senki sem csinált. 

Eddig az Annapurnát, a Dhaulagirit és a Kancsendzöngát pipálta ki. Szerda reggel az Everestre jutott fel, majd átmászott a közeli Lhocéra is. Ezután légi úton a Makalu felé vette az irányt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás