promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Futballista nevelés: szédületes, amit a szerbek, horvátok művelnek
Borítókép:  A vb-ezüstérmes horvát játékosok ünneplik magukat a tavalyi világbajnokságról hazatérve (AFP/Andrej Isakovic)
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A focivilág játékos igazolási térképe vaskos meglepetéseket tartogat azoknak, akik csak ritkán pillantanak bele a folyamatokba. A horvátok, szerbek top-10-esek a külföldre adott futballisták rangsorában, a listát a brazilok, a franciák és az argentinok uralják. A magyar bajnokság a világ 23. legnépszerűbb célpontja.

A foci statisztikáit böngésző és elemző CIES nemzetközi intézet idén is elkészítette jelentését arról, hogy mely országok a legnagyobb futball exportőrök. Vagyis hogy fest a játékosok külföldre igazolása világviszonylatban 2018-ban. A CIES 98 szövetség 147 ligáját vette nagyító alá.

A lista élén Brazília áll. A szamba országából 1330 játékos igazolt el, összesen 147 ligába, 98 szövetség versenyrendszeréből nyolcvanötben játszik brazil futballista. A franciák 867, az argentinok 820 fővel állnak dobogó második és harmadik fokán.

Érdekesség, hogy az angolokat (5.), a spanyolokat (6.) és a németeket (7.) is megelőzik a szerbek, akik Szerbián belül mindössze hétmillióan vannak. A horvátok 9. helye sem rossz egy ilyen kicsi populációval (4,1 millió) bíró ország esetében. Azért az a tavalyi vb-ezüst nem véletlenül csúszott be, fantasztikusan jó az utánpótlás-nevelés déli szomszédunknál, ahogy a szerbeknél is.

Afrikából Nigéria (10.) a top-exportőr a maga 361 játékosával, szorosan a nyomában jár Ghána (12.) 286 futballistával.

Az 5,4 milliós Szlovákia 19. helye a kelet-európai régióból szintén szép teljesítmény, ahogy a 3,5 milliós Bosznia-Hercegovináé (22.) és az 5,7 milliós Dániáé (23.) is Észak-Európából.

Magyarország sajnos saját régiójában hátul kullog, a top-50-be sem fértünk be.

A lakosság számarányhoz viszonyítva a külföldre igazolt labdarúgók mennyiségét tekintve Izland vezet, és Uruguayt illetve Észak-Írországot leszámítva teljes a kelet-európai/balkáni uralom.

Hogy hova vágynak leginkább a világ futballistái: Angliába, Olaszországba és az Egyesült Államokba, ez a három legnépszerűbb célország. Itt már Magyarország is látótávolságon belül van. Tavaly 168 külföldi igazolt hazánkba, ezzel mi vagyunk a 23. legnépszerűbb focista célpont a világon.

A legtöbb játékos a brazil és a portugál (1.), az argentin-chilei (2.) és az angol illetve skót (3.) ligák között vándorol.

A teljes jelentést ide kattintva olvashatjátok el!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás