promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A magyar extrém sportoló a világon elsőként szelheti át a Déli-sarkot
Borítókép:  Facebook/Rakonczay Expedíciók és Extrém Sport
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vannak emberek, akiket a lehetetlen küldetések teljesítése hajt, Ethan Hunt mellett Rakonczay Gábor is ilyen. Az extrém sportoló, alig három hónappal azután, hogy visszatért a Déli-sarki expedíciójáról, bejelentette, hogy újra nekivág a jégvilágnak. Csakhogy most világrekordot is akar dönteni.

Rakonczay Gábor, aki januárban közel 950 kilométert gyalogolt egy többfős expedícióban a Déli-sarkon, most olyanra vállalkozik, amire még senki. Parttól partig szelné át az Antarktiszt. (A januári túra után interjúztunk Gáborral, a beszélgetést itt olvashatjátok.)

A hosszú távú kihívásokra specializálódott magyar extrém sportoló már legalább két éve töri a fejét egy olyan expedíción, amellyel még nagyobbat lehet dobni, amely már nem csupán hazai, hanem nemzetközi szinten is „nagyot szólna”. Ez a Transzantarktika Szóló Expedíció 2019-2020 lesz. A részleteinek kidolgozását már el is kezdte ő és csapata, a Szalay Balázs vezette Sportmarketing Ügynökség.

Rakonczay azt tervezi, hogy az óceán partjától az óceán partjáig egyedül, külső segítség nélkül átszeli a kontinenst borító összefüggő jégtakarót, érintve közben a Déli-sarkot. Az expedíció távja 2850 kilométer, amelyet 115-118 nap alatt lehetne teljesíteni – az időjárás kiszámíthatatlansága miatt persze ezek a számok változhatnak.

Attól is függ, hogy melyik gleccser lesz járható a hegységen, amelyen át kell kelni, hogy melyik útvonal lesz ideális, sőt, az is lehet, hogy a hasadékok miatt meg kell kerülni az egészet. Minderre közvetlenül az indulás előtt derül majd fény, a szakértők akkor elemzik ki a műholdképeket, s az alapján pontosítják az útvonalat.

„Ha sportolói szemszögből nézzük az expedíciót, el kell mondani, hogy nagyon kevés olyan kihívás van a világon, ami világelsőséggel jár, de nem egy nyakatekert rekord, hanem nagyon is egyszerű”

– nyilatkozta a sajtótájékoztatón Rakonczay.

„A sarkvidéki kihívásokat tekintve ez az utolsó, amit még senki sem teljesített, s ami minden szempontból gigantikus. Éppen ezért itt szeretném megköszönni a támogatóimnak, hogy mellettem álltak és mellettem állnak, hiszen nélkülük nem jutottam volna el sem Grönlandra, sem pedig a Déli-sarkpontra, az újakat pedig üdvözlöm a csapatban, bízva abban, hogy velük is nagy célokat érünk majd el.”

(Fotó: Sportmarketing Ügynökség)


Tavaly decemberben egymástól függetlenül ketten is bejelentették, hogy teljesítették a lehetetlennek tartott küldetést, a sarkvidéki extrémsport közösség azonban vitatja a teljesítményüket, mivel jóval rövidebb utat jártak be, ami nem nevezhető a kontinens valódi átszelésének.

„Mindig is hosszú távú kihívásokban gondolkodtam, amelyek során egy halom problémával találja szembe magát az ember, és azokat kell megoldania – a Transzantarktika Szóló Expedíció pedig éppen ilyen, a következő lépcsőfok a Déli-sark Expedíció után – tette hozzá Rakonczay.

– És hát az is motivál, hogy bár magyarként nem síléccel a lábamon születtem, részt vehetek egy nagy, nemzetközi figyelemre is számot tartó projektben, sőt, én lehetek potenciálisan az első, aki megcsinálja ezt az expedíciót. Ez a »nincs lehetetlen« érzést kelti bennem, s nyilván már csak ezért sem hagynám ki…

Nyilván kérdés, hogyan lehet ennyi időt kibírni ebben az ingerszegény környezetben egyedül? Ez nem is fizikai, hanem inkább mentális erőt igényel, de bízom benne, hogy elég erős vagyok. És kíváncsivá tesz, vajon miként tér vissza az ember egy ilyen küldetésről? Vajon milyen gondolatai lesznek a világról és önmagáról?”

Az extrém sportoló júniusban különleges „bemelegítésre” készül. Genovából, a tengerpartról indul, s onnan 380 kilométert futva, majd az út végén nyilván mászva, gyalogolva felkapaszkodik a Mont Blanc csúcsára. Hogy miért? Mert ott van futás is, hó is, és még nem csinálta meg senki. Esetében mindennek ez a mozgatórugója.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás