promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szégyenletesen játszott a United csapatkapitánya a Barcelona ellen
Borítókép:  Forrás: AFP/Oli Scarff
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ashley Young teljesítménye szégyenletes volt a katalánok ellen.

Ahogy arról beszámoltunk a Manchester United hazai pályán 1-0-s vereséget szenvedett a Barcelonától a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első felvonásán. A mérkőzés kapcsán számos taktikai érdekességet, illetve egy-egy jobb egyéni teljesítményt (például a 22 éves McTominay játékát) is ki lehetne emelni, ám most inkább Ashley Young teljesítményére koncentrálnánk. 

A Manchester United csapatkapitánya a mérkőzés második legrosszabb osztályzatát (6.2) kapta a WhoScored-tól, nála csak az öngólt szerző Shaw volt rosszabb (5.9). De, ami jól láthatóan megmutatkozott a támadásoknál, a jobb oldalon magasan fellépő Young esetében, az a beadások alacsony hatékonysága és, ezzel most igen finoman fogalmaztunk. A közösségi média bizonyos felületein (Twitter, Facebook) cifrább jelzős szerkezetekkel illették a labdarúgót.

Még mielőtt számszerűsítenénk a United futballistájának teljesítményét, itt egy adalék. Hogy miért lett ennyire látványosan gyenge Young (a Devils of United Twitter-oldala szerint) teljesítménye? Attól, hogy Ole Gunnar Solskjær előszeretettel alkalmazza az angol szaknyelvben overloadként (túltöltésként) ismert taktikai elemet. Ennek lényege, hogy a támadó csapat a pálya egy adott zónájába több embert rendelve, emberfölényes helyezetet alakít ki. Egyrészt azzal a céllal, hogy az ellenfél játékosait kimozgassa, másrészt – s esetünkben ez a fontosabb –, hogy az ellenkező oldalon üres területek alakuljanak ki.

Így a pálya bal oldala viszonylag sűrű, azaz túltöltött lett, aminek köszönhetően egy forgatás után Young többször maradt viszonylag üresen, így aztán jöhettek a beadásai. Amelyek rendületlenül jöttek is, azzal az apró hibával, hogy egyik kísérlet sem talált csapattársat. S, akkor nézzük a fentebb ígért Young-statisztikát:

11 beadási kísérlet: ebből nulla jutott el United-játékoshoz
73,3 százalékos passzpontosság – csapatában a legrosszabb mutató
0 sikeres csel
0 megnyert párharc

Kiegészítésként érdemes hozzátenni, Solskjærnak Youngon kívül ezen a mérkőzésen sem volt más opciója a jobb oldali hátvéd pozíciójára.

Érdekesség, hogy a L'Equipe szerint nem Young volt a United legrosszabb játékosa, hanem Pogba. Előbbi négyes, utóbbi hármas osztályzatot kapott.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás