promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az NBA elbúcsúzott a valaha volt legjobb külföldi játékosától
Borítókép:  AFP/Mark Ralston
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mindig felemelő érzés olyan sportolót látni, aki bár világklasszis, nincsenek allűrjei, hétköznapi ember tud maradni a csillogás közepette is. Dirk Nowitzki innen, messziről nézve ilyen kosaras volt. Szerdán utolsó mérkőzését játszotta a Dallas Mavericks mezében, negyven évesen. Rekordjait nehéz felsorolni, mi azért megpróbálkozunk vele.

Dirk Nowitzkiről szerdán már írtunk egy cikket, akkor azért, mert lejátszotta utolsó hazai mérkőzését a Dallas Mavericksben. Most azért érdemel még egyet, mert San Antionóban, a Spurs pályáján élete utolsó NBA-meccsén lépett pályára. Meg azért, mert a világ egyik leghíresebb sportolójaként, rekordhegyekkel a háta mögött is képes volt szerényen, értelmesen hétköznapi ember módjára gondolkozni, nyilatkozni a világ dolgairól.

Amikor egy profi sportoló életében eljön az utolsó összecsapás, ahol megmutathatja magát, általában eltörik a mécses. A 40 éves német gigász esetében sem volt ez másképp, hiszen a tiszteletére levetített képsorokat követően sírva köszönte meg a lelátó zúgó vastapsát, közben a kezébe temette az arcát, s megrázta a fejét, mondván: „Nem hiszem el, hogy vége”.

„Fantasztikus volt megint, úgy éreztem magam, mintha hazai pályán játszanánk”

– ecsetelte a meccs után a center az ESPNFC-n, akinek minden labdaérintését ovációval fogadta a közönség, s azt skandálta, MVP, MVP. Ne feledjük, a meccset San Antonióban rendezték. (Nowitzkit 2007-ben választották meg az NBA legértékesebb játékosának, vagyis MVP-jének, 2011-ben pedig, a Dallas egyetlen bajnoki címe elkalmával a döntő MVP-címét is besöpörte).

A Mavs 105-94-re kikapott, Nowitzki 20 ponttal és 10 lepattanóval zárt. Kedden, a Phoenix Suns ellen 30 pontig jutott, ami rekord: 40 évesen ennyi pontot még senki emberfia nem dobott a ligában. A német dobógép Michael Jordan csúcsát döntötte meg.

Dirk Nowitzki Würzburgban született, édesanyja profi kosaras volt, édesapja kézilabdázó, nővére szintén kosárlabdázott, jelenleg az NBA-nek dolgozik. A „kis” Dirk, aki már gyerekkorában szálfa méretű volt (végül 213 centinél állt meg) tenisszel és kézilabdával kezdett, de magassága és a családi indíttatás miatt végül nem köthetett ki máshol, mint a kosárpályán. Saját bevallása szerint a teniszt most is űzi. A volt német válogatott, Holger Geschwindner 15 éves korától külön, speciális kosáredzéseket tartott neki, itt alapozta meg későbbi sikereit.

16 évesen már a Würzburg felnőtt csapatában játszott, 18 évesen a Nike által szervezett túrán Charles Barkley és Scottie Pippen ellen lépett pályára. Barkley, aki kedden a parketten szívhez szóló szavakkal búcsúztatta, azt mondta róla:

„Ez a fiú egy géniusz!”

A Dallas Mavericks 1998-ban, húsz éves korában draftolta, abban az évben, amikor a vajkezű Steve Nash is oda igazolt. Innentől nem volt megállás, gyakorlatilag minden fontos Mavs-rekordot megdöntött 21 ott töltött éve alatt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dirk Nowitzki (@d.nowitzki) által megosztott bejegyzés,

Nowitzki a mindenkori NBA-pontlistán Michael Jordan mögött, Wilt Chamberlaint megelőzve (atyaúristen, micsoda nevek!) a hatodik helyen áll visszavonulásakor (31 610 pont). Ő a legtöbb pontot szerzett külföldi a liga történetében, a második helyen Pau Gasol áll, aki a teljes pontlistán a 42. helyezett. Potom 10 500 ponttal van lemaradva a spanyol csillag.

Tizenötször juttatta csapatát az NBA rájátszásába, kétszer döntőzött, 2006-ban és 2011-ben. Utóbbi évben a Mavs a Dwyane Wade-del és LeBron James-szel felálló Miami Heatet verte a fináléban, ez Nowitzki egyetlen bajnoki gyűrűje.

A német volt az első nem amerikai játékos, aki egy bajnoki döntő MVP-je tudott lenni, s ugyancsak az első külföldi, aki NBA All Star-mérkőzésen kezdő játékos volt. Összesen 14-szer játszott az All Star-csapatban. Nowitzki az NBA történetének első kosarasa, aki 21 szezont ugyanabban a csapatban húzott le. Nem csoda, hogy kedd éjszaka, a Phoenix elleni meccsen a Dallas tulaja szobrot ígért neki a Mavs-csarnok előtt.

A német válogatottal a 2002-es világbajnokságon bronzérmet, a 2005-ös Eb-n ezüstérmet szerzett. Egybehangzó szakírói vélemény, hogy egyedi adottságai, dobótechnikája révén a kosárlabdázás történetének egyik legjobb centere volt. Örülünk, hogy láthattuk játszani!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás