promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A leghíresebb német sportoló utolsó hazai meccsén előzte meg Michael Jordant
Borítókép:  AFP/Philipp Hülsmann
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A 40 éves Dirk Nowitzki kedden éjjel a Phoenix Suns ellen játszotta utolsó hazai mérkőzését a Dallas Mavericks mezében. Fényes búcsúceremóniát kapott a liga legeredményesebb külföldi kosarasa, nem csoda, hogy potyogtak a könnyei. Búcsúzóul dobott még 30 pontot, s ezzel megelőzte Michael Jordant egy pontszerzői listán.

Dirk Nowitzki, az NBA történetének hatodik legeredményesebb játékosa, több portál szerint a világ leghíresebb aktív német sportolója, kedden lejátszotta utolsó hazai mérkőzését a Dallas Mavericks mezében.

Onnantól, hogy az American Airlines Center garázsában leparkolt autójával, egészen a pályáig díszsorfalat álltak neki a klub dolgozói. A parketten pedig olyan egykori NBA-játékosok várták, mint Charles Barkley, Scottie Pippen, Larry Bird, Shawn Kemp és Deltef Schrempf. Mind gyerekkori példaképei voltak. Nem csoda, hogy a méltató beszédek közben a 213 centiméter magas würzburgi óriási a könnyeivel küszködött. A könnyei akkor eredtek csak el igazán, amikor az első negyed végén lejátszottak egy tisztelgő videót, melyben Nowitzki egy gyerekkórháznak adakozik.

„A videó lejásztása után ment tovább a játék, kosárra is dobtam, de nem nagyon láttam belőle semmit, annyi könny volt a szememben.”

A teljes ceremónia videója: 

A 40 éves Nowitzki a liga egyetlen játékosa, aki 21 szezont lejátszott egyetlen csapat színeiben, ebből talán könnyebb leszűrni, hogy miért imádják félistenként a helyiek. Mondhatnánk, hogy többen ismerik, és rajonganak érte Dallasban, mint Jockey Ewingért, de ezzel nem mondanánk nagyot, az amerikai városban ugyanis soha nem volt olyan népszerű a tévésorozat és főgonosza, mint kis hazánkban.

Emellett elképesztő népszerűségét az is táplálja, hogy ő az NBA legeredményesebb külföldi kosarasa.

Nowitzki a Phoenix feletti 120-109-es győzelemből laza harminc ponttal vette ki a részét, ő így búcsúzott a meccsre kilátogató nézőktől. Ő az NBA legidősebb játékosa, aki 30 pontot tudott dobni egy meccsen. Kedden Michael Jordant előzte meg.

„Köszönöm a Sunsnak, hogy itt volt, s engedte, hogy dobjak még pár kosarat.”

– mondta a meccs után. 

„Nem titok, sokat küszködtem a lábbammal idén (tavaly operálták a bokáját, de nem gyógyult meg teljesen, a szerk.), s ez nem segít, ha az embernek 82 meccsen át kell magas szinten teljesítenie. Gyógyszereket, injekciókat kaptam, s úgy vélem, nem lenne ennek így értelme még egy szezonon keresztül. Imádtam itt játszani, s ha nem fájna a lábam, tovább játszanék”

– mondta a meccs utáni sajtótájékoztatón a német ász.

„Dirty, nem igazán tudom kifejezni, mit jelentett, hogy itt voltál. Mindent, amit tanítottál, tovább fogunk vinni. Megígérem neked, hogy mindig lesz munkád a klubnál, akármi is legyen az. Visszavonultatjuk a mezedet, és megkapod a világ legnagyobb szobrát is a csarnok előtt, annyi szent”

– mondott cseppet nagyot Mark Cuban, a Mavs tulaja a játékos köszöntésekor.

Nowitzki elárulta, egy-két évig most csak a családjával szeretne lenni, mert nagyon sok lemondást igényelt tőlük az ő karrierje, s utazni szeretne velük. Aztán valamilyen munkát szeretne végezni a Mavs-nél.

Előtte még vár rá egy meccs, mégpedig az 1522. a pályafutásában. Szerda este, a San Antonio Spurs ellen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás